Eminem na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Eminem na Radio Sarajevu
0 / Eminem

Marshall Bruce Mathers III (rođen 1972. godine), poznatiji kao Eminem, američki je rapper, producent i glumac. Osim solo karijere, Eminem je član D12 i s Royce da 5'9" čini duo Bad Meets Evil.

Eminem je jedan od najuspješnijih umjetnika 21. stoljeća. Magazin Rolling Stone stavio ga je na 82. mjesto na listi 100 najboljih umjetnika svih vremena te proglasio kraljem hip-hopa.
Eminem je devet puta uzastopno s novim albumom došao do broja jedan britanske liste albuma i na taj način nadmašio muzičke velikane ABBA i Led Zeppelin. U 2000-im godinama, tj. njihovoj prvoj deceniji, Eminem je bio najprodavaniji u SAD-u.

Nakon puštanja u prodaju samostalnog studijskog albuma Infinite 1996., Eminem je veliku popularnost postigao drugim studijskim albumom The Slim Shady LP (1999.), za koji je nagrađen i prvim Grammyjem. Za sljedeća dva albuma The Marshall Mathers LP (2000.) i The Eminem Show (2002.) je također osvojio Grammy čime je postao prvi muzičar koji je osvojio tri uzastopne Grammy nagrade za LP albume. Kasnije je ih je skupio ukupno 15, kao i nagradu Oscar za filmsku pjesmu Lose yourself iz njegovog autobigorafskog filma 8 mile.

Od 2004. godine i albuma Encore, sve rjeđe objavljuje albume i taman kada ga mediji i fanovi zaborave (ili požele) obično se vrati s novim izdanjem. Deseti studijski album, Kamikaze, objavio je u avgustu 2018. s višestrukim referencama na predsjednika SAD, Donalda Trumpa, a onda je iznenada 17. januara ove godine, bez ikakve najave je izdao novi album. Devet njegovih albuma je zaredom dospjelo na 1. mjesto Billboard 200 liste najprodavanijih albuma, što je još jedan rekord, a pođe li mu to za rukom i deseti put biće apsolutni rekorder.

Naslovnica albuma je urađena u stilu Alfreda Hitchcocka, a jedan od zapisa, nazvan Alfred sadrži 30-sekundni snimak govora poznatog filmaša.
„Kako ste? Dame i gospodo, zovem se Alfred Hitchcock i ovo je Music To Be Murded By. To je muzika raspoloženja u jugularnoj veni. Pa zašto se ne opustiti? Naslonite se i uživajte, dok mrtvozornik dolazi“, kaže Hitchcock u klipu.

Ove subote i nedjelje slušaćemo Eminemove najveće hitove i pjesme s novog albuma Music To Be Murded By.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije