Roxette vikend na 90,2 - In memoriam: Marie Fredriksson

Radiosarajevo.ba
Roxette vikend na 90,2 - In memoriam: Marie Fredriksson
Profimedia / Roxette
U znak sjećanja na Marie Fredriksson i grupu Roxette

U ponedjeljak, 9. decembra 2019. godine, uslijed teške bolesti, u 61. godini života preminula je pjevačica grupe Roxette Marie Fredriksson. Ovaj vikend ćemo se prisjetiti hitova koje je grupa snimila.

Roxette
 je švedski pop rock duo osnovan 1986., kojega čine pjevačica Marie Fredriksson i tekstopisac, gitarist, kompozitor i pjevač Per Gessle. Svjetsku slavu i značajan komercijalan uspjeh stekli su krajem 80-ih i tokom 90-ih nizom hitova od kojih su mnogi postali evergreeni.

Ostvarili su 19 UK top 40 hitova te nekoliko US Hot 100 hitova uključujući 4 broja 1 na Billboardovoj listi: The LookListen To Your HeartIt Must Have Been Love i Joyride. Ostali veliki hitovi: DangerousFading Like a FlowerDressed For SuccessSpending My TimeHow Do You Do!Almost UnrealSleeping in My Car i mnogi drugi.

Godine 2002. duo je uzeo pauzu od snimanja i koncertnih turneja nakon što je pjevačici Marie Fredriksson dijagnosticiran tumor na mozgu. Nakon 8 godina pauze Roxette se vraćaju u velikom stilu 2009., a 2011. izdaju Charm School, prvi album nakon 10 godina. Svoju popularnost zadržali su i u novom mileniju, čemu svjedoče rasprodane svjetske turneje i stvaranje novih generacija obožavatelja.

2012. godine izdaju deveti studijski album Travelling koncepcijski vrlo sličan albumu Tourism, a najavljen je singlom "It's Possible". U junu 2016. objavljen je deseti studijski album Good Karma ali je turneja otkazana uslijed bolesti pjevačice Marie Fredriksson.

Njihova muzika i dalje je neizostavna u opusu svakog radijskog etera. Roxette su prodali oko 60 miliona nosača zvuka i nastupili pred milionima obožavatelja na 6 kontinenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije