Beck na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Beck na Radio Sarajevu
0 / Beck

Ove subote i nedjelje na Radio Saraejevu nešto češće ćemo slušati Becka, povodom izdavanja njegovog novog albuma Hyperspace,.

Beck Hansen rođen je u Los Angelesu, Kalifornija, od oca Davida Campbella, muzičara, i majke Bibbe Hansen, vizualne umjetnice. Na njega je uticao širok spektar muzike: sve od hip-hopa do latino muzike, kao i umjetnička scena kojem mu je majka bila dijelom; sve će se to odraziti na njegovo kasnije stvaralaštvo.

Beckova muzika se često smatra tipičnim zvukom popularne alternativne muzike 90-ih - ne mari za konvencije žanra, kombinirajući različite, često oprečne stilove, te spaja živu instrumentalnu muziku sa sempliranom i sintetičkom. 

Nakon napuštanja srednje škole sredinom 1980-ih, Beck se posvetio samoobrazovanju i putovanjima. U Njemačkoj provodio je vrijeme s djedom, umjetnikom fluxusa Alom Hansenom; u New York Cityju iskusio je anti-folk glazbeni pokret inspiriran punkom.

Po povratku u L.A. na prijelazu desetljeća, nastupao je svugdje: od punk-klubova do kafića; a u duhu mladog umjetnika, njegovi su nastupi pamćeni kao kombinacije humora i ekscentričnosti.
U tom periodu kreativnosti, nezavisna izdavačka kuća Bong Load Custom Records otkrila je Becka, i izdana je singlica Loser. Pjesma je izazvala pravu senzaciju na radijskim valovima i ubrzo, velike izdavačke kuće su se bijesno nadmetale kako bi Beck potpisao za njih (on je odabrao kuću Geffen, za koju i danas izdaje, jer su mu dopustili da uz izdavanje albuma za njih izdaje i nezavisne albume).

Njegov album iz 1994. Mellow Gold napravio je od Becka mainstream i stvorio od njega današnjeg predstavnika 'zabušanata' na alternativnoj rock sceni.
Uprkos uspjehu Mellow Golda kritičari su Becka smatrali čudom jednog hita, a publika često nije marila za njegove ostale uratke nakon hita Loser. Takav se stav prekinuo izlaskom albuma Odelay iz 1996., suradnje s producentskim tandemom The Dust Brothers. Najavni singl Where It's At žestoko se vrtio na radiju i TV-u, a sam album je ocijenjen najvišim ocjenama u časopisima Rolling Stone i Spin, našao se na brojnim popisima najboljih albuma godine, i nagrađen je brojnim nagradama, uključujući dva Grammy-ja.

1998. izlazi nasljednik Odelaya, Mutations koji se sastoji od 14 pjesama snimljenih u dva tjedna, zamišljen kao popunjavanje rupe do sljedećeg albuma. Producent Nigel Godrich (Radiohead) album je učinio manje elektronički usmjerenim od Odelaya, a Beckove pjesme su pisane pod jakim utjecajem folka i bluesa.

1999. kuća Geffen je izdala dugo očekivan album Midnite Vultures, povratak energičnom Becku iz vremena prije izlaska Mellow Golda, uz koji je uslijedila i ogromna svjetska turneja.

Nakon Midnite Vultures, 2002. je uslijedio album Sea Change, neobično emotivan album kojeg je producirao Godrich a album je postao prvim Beckovim albumom koji je ušao među prvih deset na američkoj ljestvici albuma.

Pred kraj 2004. godine, Beck se vraća u studio i radi na svom šestom studijskom albumu za Geffen, Guero. Na tom albumu, izdanom 2005., kao producenti se vraćaju the Dust Brothers, a zapažene su i suradnje s Davidom Campbellom i Jackom Whiteom iz grupe The White Stripes. Album je vrlo dobro prihvaćen kod kritike, dosegao je drugo mjesto Billboardove ljestvice albuma, time postavši komercijalno najuspješnijim Beckovim albumom, a najavni singl E-Pro postao je stalnim dijelom repertoara brojnih alt-rock klubova. Drugi singl, Girl, synth-pop, također se vrlo često vrti na brojnim postajama.

Godine 2006. je izašao album "The information", od kojih je najistaknutiji singl "Nausea" (koji je Beck otpjevao na Saturday Night Live, a za koji su snimljena čak 5 videospota).

2008. godine je izdan album "Modern guilt" za singlovima "Youthless" i "Modern guilt". Sredinom 2009. godine, Beck je započeo projekt Record Club, u kojem on i drugi glazbenici obrađuju cijele albume drugih autora u jedan dan. Dosad su obrađeni albumi Leonarda Cohena, Skipa Spencea, INXS-a, i drugih.

Nakon toga pravi dužu diskografsku pauzu, a onda 2014. objvljuje folkom natopljeni Morning Phase koji je neočekivano dobio Album of the Year nagradu na 57. dodjeli Grammy-ja.
Naredne godine izdaje i album Colors koji mu donosi još dva Grammy-ja - Best Alternative Album i Best Engineered Album. Album je producirao Greg Kurstin.

Četrnaesto studijsko izdanje Hyperspace objavio je 22. novembra 2019. godine, i to u kolaboraciji sa Pharrellom Williamsom kao većinskim producentom, iako su i ovaj put svoj doprinos dali i drugi producenti poput Grega Kurstina i Paula Epwortha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije