Chic na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Chic na Radiju Sarajevo
0 / Nile Rodgers
Ove subote i nedjelje na Radio Sarajevu, svakih sat vremena u blokovima od 20-ak minuta, puštamo pjesme jednog od najvećih američkih autora disco muzike, Nile Rodgersa i benda CHIC.

Osnivači američkog benda CHIC su Nile Rodgers – gitarista, aranžer, producent, kompozitor & Bernard Edwards – bassista, kompozitor, producent, pjevač. Kreatori su brojnih hitova sa kojima su odrastale mnoge generacije. Pored komercijalno uspješnih disco pjesama koje su napravili pod imenom CHIC, kao što su "Dance, Dance, Dance (Yowsah, Yowsah, Yowsah)" (1977), "Everybody Dance" (1977), "Le Freak" (1978), "I Want Your Love "(1978)," Good Times "(1979), i" My Lover Forbidden "(1979) itd, odgovorni su i za veliki broj albuma i singlova raznih drugih izvođača - Sister Sledge, Diana Ross, Sheila BDevotion, Deborah Harry, Luther Vandross, Carly Simon, The Honeydrippers, The powerstationDistance, Duran Duran, David Bowie, Daft Punk, Madonna....

Interesantan detalj bogate karijere je nastanak jedne od njihovih najpoznatijih pjesama, krajem 1978 godine. Tada je bend CHIC izdao album C'est Chic, na kojem se nalazi pjesama, "Le Freak", nastala na svirci u Edwardsovom stanu, nakon što su propustili doček Nove Godine 1977. Na poziv Grace Jones došli su u njujorški noćni klub "Studio 54" ali ih portir nije htio pustiti unutra. Originalni refren "Aaa, Fuck Off", namijenjen je portiru kluba "Studio 54" , a iste večeri zamjenili su ga sa "Aaa, Freak Out," nakon što su pokušali sa verzijom "Aaa, Freak Off." Rezultat je bio single sa velikim uspjehom, broj 1 na US charts i prodaja više od šest miliona primjeraka. To je bio najprodavaniji singl ikada matične tvrtke Atlantic, Warner Music, sve do Madonninog "Vogue" 1990. godine.

Nile Rodgers se smatra za jednog od najvećih producenata ikada te i danas imamo sreću slušati njegove nove radove u suradnji sa drugim muzičarima. Jedan od posljednjih velikih hitova na kojem je učestvovao je "Get Lucky" sa Pharrell Williamsom i Daft Punkom.
Rodgers je u petak, 28.9.2018. objavio novi album pod imenom Nile Rodgers & CHIC - It's about time. Svakako je krajnje vrijeme da uživamo u novim pjesmama starog disco majstora!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije