Bryan Adams na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Bryan Adams na Radiju Sarajevo
Official web site / Bryan Adams
Bryan Adams je početkom novembra 2017. godine objavio kompilacijski album "Ultimate" a uz to proslavio i 58. rođendan.

Sasvim dovoljan povod da ovaj vikend posvetimo njegovim najvećim hitovima.

Bryan Guy Adams je kanadski pjevač, kompozitor, producent, gitarista, fotograf, filantropista i aktivista. Rođen je 5. novembra 1959. godine u Kingstonu, Ontario. Slavu je počeo sticati u Sjevernoj Americi nakon što je 1983. godine objavio album "Cuts Like A Knife", dok se njegova popularnost proširila na svjetskom nivou nakon objavljivanja albuma "Reckless" 1984. godine i hit singlova "Run To You" i "Summer Of '69".

Prvi hit koji je automatski postao broj jedan na svjetskim top listama bila je pjesma "(Everything I Do) I Do It For You" sa albuma "Waking Up The Neighbours" koji je objavio 1991. godine. Zanimljiva je činjenica da je upravo ova pjesma bila hit broj jedan na britanskoj nacionalnoj top listi i tamo se zadržala punih 16 sedmica.

Za svoj doprinos muzici Adams je dobio mnogo nagrada i bio nominovan u mnogo kategorija. Tako je osvojio 20 Juno nagrada za koje je bio nominovan čak 56 puta; dobio je 15 Grammy-a od kojih se posebno izdvaja onaj za "Najbolju pjesmu napisanu posebno za film"; također, osvojio je nagrade ASCAP, MTV, American Music, Ivor Novello, dok je bio nominovan pet puta za Golden Globe i tri puta za Oscara za pjesme napisane za film.

Bryan Adams je odlikovan i Ordenom Kanade i Ordenom Britanske Kolumbie za dobrinos u popularnoj muzici i filantropskom radu kroz svoju fondaciju koja pomaže u edukaciji ljudi širom svijeta. Još neki od bitnih detalja u Adamsovom životu su i ulazak u Kanadsku emitersku kuću slavnih i Kanadsko šetalište slavnih 1998. godine, zatim ulazak u Kanadsku muzičku kuću slavnih u aprilu 2006., ulazak u Hollywood šetalište slavnih u martu 2011. godine. Dobitnik je još mnogih priznanja za svoj doprinos muzici, humanitarnom radu i sličnim kampanjama u koje je bio uključen.

Bryan Adams se nalazi i na listi izvođača koji su prodali najviše nosača zvuka širom svijeta. Do sada je objavio 13 studijskih albuma, 5 live albuma, 6 kompilacija i 2 soundtracka.

Uživajte u njegovim hitovima ovaj vikend na 90,2!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije