Abba na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Abba na Radiju Sarajevo
0 / Abba
Najpopularnija švedska grupa svih vremena često će svirati ovog vikenda sa naše frekvencije.

ABBA je bila švedska pop-grupa, osnovana u Stockholmu 1972. Ostala je komercijalno najuspješnija švedska i jedna od najpopularnijih grupa u historiji pop-muzike. Grupa je dominirala top-listama od 1972. do 1983. Postali su poznati nakon pobjede na Eurosongu 1974. s pjesmom Waterloo. Razišli su se početkom 1983.

ABBA je stekla međunarodnu popularnost koristeći lako pamtljive melodije i refrene,  jednostavne tekstove, zvučne efekte (reverb, phasing), te "zvučni zid" ostvaren nasnimavanjem glasova pjevačica u višestrukim harmonijama. Kako je njihova popularnost rasla, traženi su za turneje po Evropi, Australiji i Sjevernoj Americi, privlačeći gomile ljubitelja.

Ime "ABBA" dolazi od prvih slova imena svakog člana grupe: Agnetha Åse FältskogBjörn Kristian UlvaeusBenny Bror Göran AnderssonAnni-Frid "Frida" Synni Lyngstad.

ABBA je ostala trajna stavka na radijskim listama i jedna je od najprodavanijih grupa u historiji, prodavši više od 375 miliona primjeraka širom svijeta, što ih čini četvrtim najprodavanijim bendom u historiji snimljene muzike. Još uvijek prodaju 2-3 miliona albuma godišnje.

ABBA-ina muzika ostala je konstantno popularna dok nekoliko filmova nije dodatno oživjelo interes za grupu, što je rezultiralo nastankom nekoliko tzv. tribute-bendova (bendovi nastali u počast drugom bendu koji pretežno ili isključivo sviraju muziku datog benda). Godine 1999. ABBA-ina muzika adaptirana je za uspješni mjuzikl Mamma Mia!, koji se izvodi širom svijeta i koji je 2008. dobio i filmsku verziju, koja je postala najuspješniji film na britanskim blagajnama u to vrijeme. Grupa je 15. marta 2010. uvedena u Rock 'n' roll Kuću slavnih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije