Blondie na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Blondie na Radiju Sarajevo
0 / Blondie
Povodom objavljavanja novog albuma "Pollinator" , jedanaestog studijskog izdanja američkog rock sastava Blondie, muzički vikend na našem radiju ove subote i nedjelje posvećujemo tom sastavu.

Grupu su 1974. u New Yorku osnovali pjevačica Debbie Harry i gitarista Chris Stein.Bili su jedni od pionira američke new wave i punk scene, a njihov treći album "Parallel Lines" iz 1978. postiže veliki uspjeh u cijelom svijetu.Sa hitovima "Heart of Glass", "Hanging on the Telephone" , "One Way or Another", "Sunday Girl" ostaje njihov najuspješniji album, a cijeni se da je prodat u više od 20 miliona primjeraka.

Slijede uspješni album "Eat to the Beat" iz 1979. i hit "Call Me" koji su 1980. sa Giorgio Moroderom uradili za potrebe filma American Gigolo. Godine1982., nakon objavljivanja šestog studijskog albuma "The Hunter" grupa se raspala, a članovi su se posvetili solo karijerama.Grupa se ponovo okupila 1997. a njihov sedmi album "No Exit" iz 1999. iznjedrio je šesti britanski broj 1 hit - pjesmu "Marija". 

Grupa je 2006. primljena u Rock and Roll Hall of Fame, a cijeni se da su u karijeri prodali preko 40
miliona albuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije