Bob Marley na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Bob Marley na Radiju Sarajevo
Ove subote i nedelje na talasima Radio Sarajeva 90,2 MHz, svakih sat vremena u blokovima od 20-ak minuta, puštamo pjesme najveće reggae legende, jednog i jedinog, Boba Marleya.

Nedavno objavljivanje jubilarnog "40th anniversary edition" izdanja čuvenog albuma Bob Marley & the WailersKaya, povod je da ovaj muzički vikend na Radio Sarajevu posvetimo Bob Marleyu.

Nove mikseve pjesma uradio je Grammy-jem nagrađivani Bobov sin Stephen Marley, a pri radu je koristio vokale svog oca sa demo snimaka albuma rađenog u Londonu 1977. Kod miksa albuma Stephen je koristio analogan pristup iz 70-h i sličan minimalistički koncept. Album u izdanju porodice Marley, Island Records i UMC Bob Marley & the WailersKaya 40 dostupan je kao dvostruki CD, dvostruki LP (10 originalnih snimaka iz 1978. na prvom CD-u odnosno LP-u i 10 remiksa pjesama na drugom), a u digitalnom formatu su dostupni samo novi remiksi. 

Pored novog, jubilarnog reizdanja albuma Kaya ovog vikenda slušat ćemo i pjesme sa prošlogodišnjeg reizdanja Bob Marley & The WailersExodus 40: The Movement Continues (za revitalizaciju starih snimaka pobrinuo se Ziggy Marley), kao i ostale pjesme iz bogate zaostavštine Boba Marleya. 

Robert Nesta Marley
(1945. – 1981 ), muzička i kulturna ikona Jamajke, počeo je svoju karijeru 1963. sa sastavom The Wailers. Privlačna mješavina reggae, ska i rocksteady zvuka u  njegovim pjesmama donijela mu je popularnost širom svijeta i jedan je od najuspješnijih izvođača u istoriji muzike, sa 75 miliona prodatih nosača zvuka. Bio je borac za prava ugnjetavanih i prva i najveća muzička zvijezda iz zemalja "trećeg svijeta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije