Avicii na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Avicii na Radio Sarajevu

Tim Bergling, poznatiji pod umjetničkim imenom Avicii, bio je švedski DJ i muzički producent.

Rođen je 1989. godine, a u aprilu 2018. godine je zbog depresije oduzeo sebi život.
Prema izboru časopisa DJ Mag našao se na trećem mjestu popisa 100 najboljih svjetskih DJ-eva 2012. i 2013. godine. Dva puta je bio nominovan za Grammy nagradu za pjesme Sunshine s Davidom Guettom i Levels. Tokom kratkotrajne i veoma uspješne karijere objavio je dva studijska albuma, True i Stories. Veliku popularnost na globalnoj sceni ostvario je s pjesmama "I Could Be the One" u suradnji s Nikijem Romerom, "Wake Me Up", "You Make Me", "X You", "Hey Brother", "Addicted to You", "The Days", "The Nights, Levels", "Waiting for Love", "Without You" i "Lonely Together".

Godine 2016. dijagnosticiran mu je akutni pankreatitis, djelomično zbog velike količine alkohola koju je konzumirao zbog čega se privremeno povlači s muzičke scene. U aprilu 2018. godine preminuo je u 28. godini života.

U petak, 14.6.2019. objavljen je posthumni album TIM, a prihod od prodaje ide direktno fondaciji TIM za prevenciju samoubistava i pomoć ljudima koji se suočavaju sa depresijom.

Ovog vikenda na Radio Sarajevu slušamo najvće hitove iz karijere ovog DJ-a koji je ostavio veliki trag na elektronskoj muzičkoj sceni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije