Jack Savoretti na 90,2 FM - Radio Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Jack Savoretti na 90,2 FM - Radio Sarajevo
Official web site / Jack Savoretti
Jack Savoretti je prije nekoliko dana objavio novi album pod nazivom "Singing To Strangers" pa nam je to bio povod da ovaj muzički vikend posvetimo upravo njemu.

Giovanni Jack Savoretti, rođen 10. oktobra 1983. godine, je engleski muzičar italijanskih korijena. Odrastao je u Londonu, selio se po Europi i završio "Američku školu" u Luganu u Švicarskoj. Još u tinejdžerskoj dobi se interesovao za poeziju, a stihove je počeo uklapati u muziku kada mu je majka poklonila gitaru i rekla mu da pokuša svoje stihove izgovarati uz melodiju koju smisli.

Jack Savoretti je svoj prvi singl "Without" objavio 9. oktobra 2006. godine. Pjesma je ušla na nacionalnu listu u Ujedinjenom Kraljevstvu i to na 90. poziciju. Drugi singl, pjesma "Dreamers" je imala nešto manje uspjeha i završila je na 123. poziciji nacionalne liste ali je kao i predhodna, imala podršku urednika na BBC Radio 2 te je uvrštena u redovne playliste.

Savoretti-a je u tom periodu zapazila Corinne Bailey Rae i pozvala ga da ide s njom na evropsku turneju. Njegov prvi album "Between The Minds" je izašao u martu 2007. godine i debitirao na 5. poziciji nacionalne Indie liste. Na BBC Radio 2 je proglašen i albumom sedmice. Tokom februara i marta 2008. godine Jack ide na neobičnu turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu. Naime, Jack Savoretti sa gitarom nastupa u lancu kafića "Caffe Nero".

Nakon te turneje predano radi i na narednim albumima..."Harder Than Easy" izlazi 2009. godine, "Before The Storm" 2012., "Written In Scars" 2015. , "Sleep No More" 2016. i aktuelni "Singing To Strangers" 15. marta 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije