Zašto Slaveni plešu u krugovima: Znate li kako je nastalo kolo, tradicionalni bosanski ples?

2
Radiosarajevo.ba
Zašto Slaveni plešu u krugovima: Znate li kako je nastalo kolo, tradicionalni bosanski ples?
Foto: FB / Bosansko kolo, austrougarski period

Na društvenoj mreži TikTok postao je viralan video pod nazivom "Zašto Slaveni plešu u krugovima" koji objašnjava kako je nastalo kolo - tradicionalni ples koji se u slavenskim državama izvodi na različite načine.

"Khorovod, Kolo, Oro ili Orovod" je tradicionalni slavenski ples.

Na staroslavenskom jeziku, "kolo" znači krug, povezano je sa suncem, zaštitom i ponovnim rođenjem. Predstavlja jedinstvo, cjelovitost i vječnost.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Prvobitno je to bio paganski ritual, ali sa pokrštavanjem Slavena, postao je vrsta narodne umjetnosti koja uključuje ples i pjevanje.

Tada se plesalo kao ritual - danas obavezno na balkanskim svadbama i drugim druženjima.

Također se vjeruje da krug pruža zaštitu onome što je iznutra. U balkanskoj tradiciji, gaženje po zemlji tokom plesa predstavlja način povezivanja sa svojim precima.

Narodna kola u Bosni i Hercegovini predstavljaju jednu od njenih najpopularnijih vrsta narodnih igara (plesova). Postoje razne vrste narodnih kola i sačinjavaju pretežnu većinu kolektivnih narodnih igara (plesova).

Tu vlada raznolikost u pogledu psihološkoga sadržaja, namjene, karaktera, stila, tehničkoga sastava i formi. Broj igrača može da bude manji, veći, neparan i paran. Osnovni poredak je zatvorena ili otvorena, lančana, spojena ili nespojena kružnica. Pjesme uz kolo nazivaju se kolske.

@slavic__soul

#slavs #slavic #slaw #slav #slavicculture #slavictraditions #croatia #montenegro #macedonia #poland #ukraine #slovakia #czech #bulgaria #bosnia #russia #serbia #slovenia #belarus #kolo

♬ Originalton - Slavic_Soul

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije