'Zimska priča iz muzejskog fundusa': Pogledajte kako je izgledala Bjelašnica 1938. godine

1
Radiosarajevo.ba
'Zimska priča iz muzejskog fundusa': Pogledajte kako je izgledala Bjelašnica 1938. godine
Foto: Historijski muzej BiH / Bjelašnica 1938. godine

Historijski muzej Bosne i Hercegovine podijelio je na Facebooku zanimljive fotografije sportskog društva Slavija iz 1938. godine koje su nastale na planini Bjelašnici.

"Još jedna zimska priča iz muzejskog fundusa! Ove fotografije su dio albuma sportskog društva Slavija iz 1938. godine. Sportsko društvo Slavija djeluje od 1908. godine, a pod imenom Slavija od 1921.

Osnivači kluba su bili studenti koji su se sastajali u hotelu Evropa: Zdravko Jeftanović, Feodor Lukač, Emil Najšul, Sveto Gerovac i Stevo Jokanović. U početku se Slavija bavila nogometom, a kasnije je klub formirao tenisku, planinarsku, jahačku, skijašku, žensku sekciju, hazene itd. Rad sekcije je bio uglavnom koncentriran na Bjelašnicu - već od 1932. godine imamo 'Bjelašničke dane' koji se konturirano održavaju", navode iz Muzeja.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Kažu da poseban značaj ova sekcija ima sa razvitkom skijanja/liguranja na selu, čime su spriječili da ova vještina bude rezervirana samo na gradska područja. Tokom postojanja ova sekcija je izgradila dva planinarsko-skijaška objekta na Bjelašnici i temeljito je markirala skijaški put.

"Slavija je učestvovala u osnivanju Sarajevskog zimsko-sportskog podsaveza, koji će organizirati različite sportske događaje na sarajevskim planinama. Nakon jednog takvog događaja, Prvog sleta jugoslovenskih smučara, 18. februara 1937. godine Politika je napisala: "Bosna (Sarajevo) ima sve uvjete da postane centar smučarskog sporta u Jugoslaviji...".

Fotografije je muzeju poklonio Milan Najšul, jedan od potomaka osnivača Slavije, Emila Najšula", navode iz Historijskog muzeja.

Još jedna zimska priča iz muzejskog fundusa! Ove fotografije su dio albuma sportskog društva Slavija iz 1938. godine....

Posted by Historijski muzej Bosne i Hercegovine on Thursday, January 25, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije