Video opet viralan: Čovjek tvrdi da je snimio bigfoota, neki kažu - "najbolji snimak koji postoji"

0
Radiosarajevo.ba
Video opet viralan: Čovjek tvrdi da je snimio bigfoota, neki kažu - "najbolji snimak koji postoji"
Foto: Prtscr / Youtube / Prevara ili...?

Na internetu je opet viralan video za koji tvrde da je 'najbolji snimak bigfoota ikada snimljen'.

Bigfoot - koji se u kanadskom i američkom folkloru obično naziva i Sasquatch - mitsko je, navodno veliko i dlakavo majmunoliko stvorenje koje luta šumom na području sjeverne Amerike. Naučno, njegovo postojanje nikad nije dokazano, no brojni vjeruju da sasquatch postoji.

Pogledajte snimak:

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Tokom godina pojavile su se stotine slika i videa za koje se tvrdilo da pokazuju mitsko čudovište, ali mnogi sugeriraju da je dokaz čovjeka po imenu Josh Highcliff najuvjerljiviji od svih.

Josh je postavio isječak na YouTube (jedini je ovo snimak na njegovom kanalu) gdje je zatražio pomoć od online zajednice nakon što je ugledao 'skunk apea' (kako nazivaju bigfoota na Floridi, op.pr.). Snimak je proteklih dana ponovo viralan, a objavili su ga ponovo i mnogi mediji.

Objasnio je da je snimak snimljen zapadno od Tunice, Mississippi, na njegovom lovištu.

Budući da je bio vani 'u lovu na svinje', Josh je pretpostavio da se radi o životinji - ali onda je ugledao 'ova velika ramena i uspravnu glavu'.

"Moj prvi instinkt je bio da pobjegnem, nisam ni pomišljao snimati... tada sam shvatio da mi niko neće vjerovati", napisao je.

"Kao da se sve usporilo... Uplašio sam se! Izvadio sam svoj iPhone i počeo ga snimati... Pretpostavljam da sam dvaput pritisnuo gumb za snimanje jer je prestao treptati crveno, ali sam ga opet pritisnuo. Čuo sam kamion kako vozi niz cestu i čudovište se uspravilo! Pokušavao sam biti tiši nego ikad, ali kada se uspravilo, nisam se mogao kontrolirati i pobjegao sam."

Josh je dalje objasnio kako pretpostavlja da je biće bilo visoko oko dva metra.

Iako je prošlo nekoliko godina otkako je podijelio snimak, ljudi i dalje komentiraju video kako bi rekli da je najbolji te vrste. Jedan je napisao: "Iskreno, ovo je vjerojatno najbolja snimka ikada snimljena. Nevjerojatno da se o tome više ne govori."

Drugi je rekao: "Najbolji video do sada."

"Izgleda tako prirodno, kao da je u svom elementu", dodao je treći. "Kad čujete pucketanje drveta kad ga iščupa, zvuči kao da ima veliku snagu. Prilično uvjerljivo... jedan od najboljih BF videa koje sam vidio."

"Ovo ne izgleda kao da neki tip u odijelu para stablo. To je nešto što ima grubu silu. Čupati stablo nije lako. Ovo je za mene definitivno 100 posto prava snimka. Bez CGI-ja, bez uređivanja videa samo čisti Bigfoot video i sviđa mi se", samo su još neki od komentara.

Nakon što je prije više od 60 godina u Humboldt Timesu, novinama iz Sjeverne Karoline, osvanuo tekst o "ogromnim tragovima stopala koja zbunjuju stanovnike" priča o Bigfootu probudila je znatiželju javnosti o čovjekolikom čudovištu koje se skriva u američkim šumama.

Iako Bigfoot nije prvo takvo biće o kojem se pričalo kako luta Sjevernom Amerikom, vijest je izazvala veliku pažnju. No kasnije je otkriveno kako je za tragove velikih stopala kriv Ray Wallace. Njegova spačka otkrivena je tek nakon njegove smrti, 2020. godine, kada su njegova djeca priznala kako se radilo o šali.

O Bigfootu su govorili i Indijanci na zapadnoj obali Sjeverne Amerike, a nazivi tog stvorenja razlikovali su se od plemena do plemena. Tako su ga pripadnici plemena Lummi zvali ts'emekwes, plemena koja su živjele oko planine St. Helens zvali su ga skoocoom, a najpoznatije Indijansko ime je sasquatch, koje su mu dali pripadnici plemena Halkomelem. U indijanskim pričama nitko ne želi sresti Bigfoota, opasnog ljudoždera.

Priču o Bigfootu dodatno ju je potpirio i popularizirao film Rogera Pattersona i Boba Gimlina, snimljen 1967. godine. Nekoliko sekundi kadrova dlakavog stvorenja koje hoda na dvije noge snimljen je na istom mjestu gdje je Wallace postavio lažne tragove. Nakon što su pogledali film, skeptici su tvrdili da je životinja bila zapravo čovjek u kostimu, dok su drugi smatrali da pokreti i građa tijela nikako nije mogla biti ljudska.

Ono što najviše iznenađuje u cijeloj priči jest da i nakon pola stoljeća napretka u tehnologiji filma i kostima snimka nije službeno raskrinkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije