Užareni jug Italije: Eruptirali vulkani Etna i Stromboli

0
Radiosarajevo.ba
Užareni jug Italije: Eruptirali vulkani Etna i Stromboli
Foto: Screenshot / X.com / Erupcija vulkana Etna

Najviši europski aktivni vulkan Etna je eruptirao. Snimke prikazuju kako je izbacivao lavu iz jednog od svojih najvećih kratera. To se najbolje vidi na satelitskim snimkama kompanije Maxar Technologies.

Na snimkama se vidi i gusti dim.

Tanak oblak pepela lave od erupcije prekrio je ulice, pločnike, automobile, balkone i sve vanjske prostore, a zatvoren je i zračni prostor na aerodromu Catania, piše Jutarnji

Završen Telemach košarkaški kamp Bjelašnica 2024: Alli Borančić jednoglasno izabran za MVP igrača

Završen Telemach košarkaški kamp Bjelašnica 2024: Alli Borančić jednoglasno izabran za MVP igrača

Italijanska civilna zaštita je objavila crveni stepen upozorenja te je pozvala stanovnike na oprez.

Etna se nalazi na Siciliji i jedan je od najaktivnijih vulkana na svijetu.

Nakon što je u četvrtak, 4. jula, eruptirao vulkan Etna, na italijanskom otoku Sicilija, eruptirao je i Stromboli počevši izbacivati pepeo u lavu, javlja Anadolu.

Vulkanske aktivnosti nastavile su se povećavati u posljednjih nekoliko dana na otoku Siciliji, a nakon Etne, gdje se jučer dogodila najveća erupcija lave i pepela, vulkanske eksplozije dogodile su se i u Stromboliju, još jednom aktivnom vulkanu na jugu Sicilije.

Vulkan na otoku Stromboli, koji je dio Eolskog arhipelaga, počeo je intenzivno izbacivati ​​pepeo i nešto lave, a lava i krhotine stijena pale su u more.

U informacijama koje je podijelio Italijanski nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV), navedeno je da je pepeo koji je izbacio vulkan Stromboli dosegao visinu od približno 2 kilometra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije