Nova vulkanska erupcija pogodila Island: Grad evakuisan

0
Radiosarajevo.ba
Nova vulkanska erupcija pogodila Island: Grad evakuisan
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Vulkan na Islandu

U blizini islandskoga obalnog grada Grindavíka eruptirao je još jedan vulkan zbog čega su lokalne vlasti proglasile izvanredno stanje.

Video snimci iz helikoptera koji su kružili prikazivali su dim koji se diže protiv plavog neba dok je debela pukotina razdvajala pejzaž na dva dijela.

Obližnji geotermalni spa centar Blue Lagoon, Islandsko najveće turističko odredište poznato po tirkiznim vodama, također je evakuirao svoje objekte u srijedu, 29. maja.

Od jutros u BiH kiša i pljuskovi: Meteorolozi najavili kada možemo očekivati prestanak padavina

Od jutros u BiH kiša i pljuskovi: Meteorolozi najavili kada možemo očekivati prestanak padavina

Ovo je bila peta erupcija na poluotoku od decembra. Erupcije su se dogodile i u januaru, februaru i martu, pri čemu je erupcija 16. marta proglašena završenom 9. maja.

Iako je došlo do poremećaja u lokalnim naseljima, nije se očekivalo da će erupcija uticati na avio saobraćaj, saopćio je operater aerodroma Isavia na svojoj web stranici da je međunarodni aerodrom Keflavik "otvoren i funkcionira na uobičajeni način".

Islandska meteorološka služba (IMO) je izvijestila o "intenzivnoj seizmičkoj aktivnosti" prije erupcije u srijedu, pri čemu je "oko 400 potresa" izmjereno u posljednjih sedam dana u blizini kratera Sundhnuksgigar.

Ponovna erupcija vulkana Ruang: Stotine evakuisanih, aerodrom zatvoren

Ponovna erupcija vulkana Ruang: Stotine evakuisanih, aerodrom zatvoren

Također je navela da se oko 20 miliona kubnih metara magme nakupilo u magmatskoj komori ispod Svartsengija, gdje se nalazi elektrana koja opskrbljuje strujom i vodom oko 30.000 ljudi na poluotoku.

Grindavik, udaljen oko 50 kilometara jugozapadno od islandske prijestolnice Reykjavika, bio je ugrožen od novembarskog niza zemljotresa koji je prisilio na evakuaciju prije početka erupcije 18. decembra, prenosi DailyMail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije