Ponovna erupcija vulkana Ruang: Stotine evakuisanih, aerodrom zatvoren

0
Radiosarajevo.ba
Ponovna erupcija vulkana Ruang: Stotine evakuisanih, aerodrom zatvoren
Foto: Screenshot/Twitter / Kolaž / Erupcija vulkana Ruang

Vulkan Ruang na indonezijskom otoku Sulawesi ponovno je erumpirao u utorak, 30. aprila nakon erupcije zbog koje su prije nekoliko dana evakuirane stotine ljudi, a aerodrom zatvoren.

Centar za vulkanologiju i ublažavanje posljedica geoloških opasnosti Indonezije (PVMBG) objavio je najveću razinu uzbune nakon jutrašnje erupcije te pozvao ljude da se ne približavaju vulkanu, prema mrežnim stranicama Centra.

Snimke na društvenim mrežama u utorak, koje Reuters nije mogao odmah potvrditi kao vjerodostojne, prikazuju kako se lava slijeva niz vulkan koji se nalazi stotinjak kilometara od Manadoa, glavnoga grada pokrajine Sulawesi.

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

Vlasti zadužene za promet privremeno su zatvorile aerodrom u Manadou nakon erupcije ranije ovog mjeseca. Stijenje i pepeo koji su šikljali iz vulkana oštetili su kuće te je zbog opasnosti evakuirana i obližnja bolnica.

Dužnosnici su prošli tjedan razinu uzbune smanjili na 3, no ponovno ju povisili na razinu 4 u utorak.

Indonezija se nalazi u takozvanom "Pacifičkom vatrenom prstenu", području visoke seizmičke aktivnosti, na kojemu se sastaje nekoliko tektonskih ploča, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije