Tužne vijesti: Uginula orka Lolita koja je u zarobljeništvu provela 53 godine

0
Radiosarajevo.ba
Tužne vijesti: Uginula orka Lolita koja je u zarobljeništvu provela 53 godine
Foto: Screenshot / X.com / Orka Lolita

Lolita, orka koja je živjela u zarobljeništvu u Seaquariumu u Miamiju od 1970. godine, uginula je u petak, 18. augusta popodne, prema informacijama iz ovog objekta.

Lolita je počela iskazivati "ozbiljne znakove nelagodnosti" tokom proteklih nekoliko dana, prema objavi na Instagramu Seaquariuma u Miamiju.

Nakon što je odmah tretirana od strane medicinskog tima, uginula je od "onoga što se vjeruje da je bila bubrežna bolest", kako je saopšteno iz akvarijuma.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

"Tokija je bila inspiracija svima koji su imali sreću čuti njenu priču, a posebno Lummi naciji koja je smatrala svojom porodicom", navodi se u objavi: "Svi mi koji smo imali čast i privilegiju provesti vrijeme s njom, zauvijek ćemo pamtiti njen prekrasan duh."

Lummi nacija je američko indijansko pleme smješteno na obali savezne države Washington i južne Britanske Kolumbije, blizu voda gdje je Lolita uhvaćena.

Pomorski biolozi u čudu: Jesu li orke u Gibraltaru poludjele?

Pomorski biolozi u čudu: Jesu li orke u Gibraltaru poludjele?

Orka stara 57 godina, ponekad zvana Toki i poznata kao Sk'aliCh'elh-tenaut po Lummi narodu, trebala je biti puštena nazad u more, što je Seaquarium u Miamiju najavio u martu. Aktivisti su pronašli prirodni morski ograđeni prostor u saveznoj državi Washington, uključujući vode gdje članovi Lolitine porodice još plivaju. Vjeruje se da je njena 95-godišnja majka još živa.

Gradonačelnica okruga Miami-Dade, Daniella Levine Cava, izjavila je da su lokalni stanovnici "duboko potreseni" vijesti o uginuću Lolite.

"Zajedno sa mnogim građanima Miamija koji su odrasli posjećujući je, sa generacijama aktivista širom svijeta koji su se inspirisali njenom pričom i čuvarima koji su ostali posvećeni njoj do kraja, danas se opraštamo od naše voljene Toki", rekla je Levine Cava u saopštenju.

"Najveća zajednička želja bila je da vidimo Toki u njenim prirodnim vodama i duboko smo ožalošćeni ovim iznenadnim gubitkom", dodala je gradonačelnica.

Novi napad kitova ubica: Napali jedrilice tokom takmičenja, pogledajte VIDEO

Novi napad kitova ubica: Napali jedrilice tokom takmičenja, pogledajte VIDEO

Eduardo Albor, izvršni direktor kompanije The Dolphin Company, koja upravlja Seaquariumom u Miamiju, također je izrazio svoju tugu zbog smrti Lolite.

"Ni jedan naš napor da pružimo Toki priliku nije bio gubitak vremena i novca. Moje srce je stvarno slomljeno", rekao je Albor u objavi na društvenim mrežama.

Lolita je bila jedna od dvije najstarije orke u zarobljeništvu i jedina orka uhvaćena u vodama SAD-a koja je još uvijek bila u zarobljeništvu, prema Friends of Toki. Uhvaćena je na Pacifičkom sjeverozapadu 1970. godine. Lolita nije više nastupala za javnost od 2022. godine i živjela je u bazenu od 25 sa 10 metara, prema prethodnom izvještavanju CNN-a.

Friends of Toki zagovarali su njeno oslobađanje i radili s akvarijumom na pripremi kita za njen eventualni prekooceanski let i premještaj nazad u more. Veterinarski stručnjaci neprofitne organizacije redovno su procjenjivali zdravstveno stanje Lolite.

Njihov posljednji izvještaj iz 31. jula je naveo da je Lolita bila u "relativno stabilnom" stanju sa stabilnom energijom i apetitom, ali je iskusila izbijanje bolova u trbuhu. Dana 15. augusta, akvarijum je rekao da je bila "veoma stabilna" i "kako je dobra koliko može biti sa 50 godina starosti".

Medicinski timovi iz Seaquariuma u Miamiju i Friends of Toki su je liječili prije nego što je uginula, saopštile su obje organizacije, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije