Simpatični Amerikanac nasmijao region: Punica mi stalno priča nešto o propuhu

0
Radiosarajevo.ba
Simpatični Amerikanac nasmijao region: Punica mi stalno priča nešto o propuhu
Foto: Instagram/Screenshot / Cody McClain Brown

Amerikanac Cody McClain Brown doselio se u Hrvatsku nakon što je oženio Hrvaticu i, kako to obično biva, po prvi put se susreo sa nizom običaja koje je shvatio da će morati prihvatiti kao "novo normalno".

Definicija propuha, izuvanje u kući, punica i mnogi drugi balkanski fenomeni tematika su u Brownovim knjigama Hrvatska uzvraća udarac i Propuh, papuče i punica.

Simpatični Amerikanac dobro je nasmijao gledatelje emisije Dobro Jutro, Hrvatska svojim viđenjem balkanskog načina života, a nasmijao je i ljude na Facebooku.

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Voditeljica Ivana Vilović konstatirala je da Cody propuh naziva smrtonosnim povjetarcem, na šta je on objasnio:

"Kad sam došao punica mi je stalno pričala nešto o propuhu, ali nisam shvatao šta je to i zašto ne možemo otvoriti prozor. Sad mogu reći da sam u glavi shvatio da je propuh bezveze, ali u srcu se bojim. I sad se pazimo od propuha. Ne znam zašto."

Cody McClain Brown iz Amerike oženio je Hrvaticu i doselio se u Hrvatsku. Pri dolasku susreo se s kulturološkim razlikama- tu su propuh, papuče, punica, juha.. o svemu je napisao knjigu i podijelio s Ivana Vilović u rubrici Stranci u Hrvatskoj. Nas je simpatičan Amerikanac dobro nasmijao svojim vidjenjem našeg načina života 🙃

Posted by Dobro jutro, Hrvatska on Wednesday, October 18, 2023

Prilično zbunjen je ostao i kada je u pitanju bilo nošenje papuča: "Okej, ljudi ovdje ne hodaju u cipelama po stanu, ali nisam znao da moram nositi papuče i da je to nešto važno. Imamo i mi papuče u Americi, ali nije po zakonu da moraš nositi papuče ili ćeš umrijeti. I ljeti moram nositi papuče", prepričao je Cody kako mu je punica objasnila.

A kao i svaka dobra domaćica na Balkanu, Codyjeva punica pazi na to da joj zet nikad nije gladan: "Ona uvijek želi znati šta ću jesti, kad ću jesti, šta sam jeo i s obzirom na to da imam 30 godina nije mi jasno zašto me to stalno pita."

"Najgore mi je kad me pita šta ćemo za ručak. I onda kad jedemo taj ručak ona već želi znati šta ćemo za ručak sutra. Pa mogu li prvo završiti današnji ručak", pita Amerikanac sve nas, ali ne i punicu.

Čini se da je već naučio da radi sve što mu punica kaže: Nije ručak ako nema supe, sama supa nije čitav obrok i naravno - nije ručak ako nije topao.

Autorske knjige Cody McClain Browna
Foto: Instagram/Screenshot: Autorske knjige Cody McClain Browna

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije