Sedamdesetogodišnji rekorder: Aleksander Doba treći put preplovio Atlantik

Radiosarajevo.ba
Sedamdesetogodišnji rekorder: Aleksander Doba treći put preplovio Atlantik
Aleksander Doba, sedamdesetogodišnji poljski kajakaš, uspio je postaviti novi rekord nakon što je u nedjelju treći put preplovio Atlantik, pristavši na francusku obalu 111 dana nakon isplovljavanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Hej! Ovo je Francuska, a ja sam Aleksander Doba i službeno sam stupio na čvrsto tlo u Europi. Dobro sam i sretan sam što sam napokon stigao u Europu.", rekao je vidno radosni doba u videosnimci na svom Facebook profilu, prenosi Hina.

Doba je pristao u Conquetu, blizu Bresta u Bretanji, na zapadu Francuske, gdje su ga dočekali deseci pristaša. On je, inače, 17. maja isplovio iz Barnegat Bayja u New Jerseyu, prkosio je valovima i tvrdi da je "pomilovao morskog psa" na svom putovanju dugom 6.680 kilometara s jedne na drugu stranu sjevernog Atlantika.

U junu 2016. godine Doba je morao odustati od puta zbog valova koji su mu dvaput prevrnuli kajak blizu New Jerseyja, a do sada je već dva puta preplovio Atlantik u kajaku, bez ičije pomoći.

Prvi put je plovio iz Dakara u Senegalu do Acaraua u Brazilu, od septembra 2010. do februara 2011., a drugi put iz Lisabona do Port Canaverala, na Floridi, od septembra 2013. do april 2014.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije