Rutinska provjera pri zapošljavanju otkrila šokantne podatke: 'Morala je intervenisati i policija'

4
Radiosarajevo.ba
Rutinska provjera pri zapošljavanju otkrila šokantne podatke: 'Morala je intervenisati i policija'
Foto: Kolaž / Samantha objavila na TikToku video

Samantha, korisnica TikToka iz Kalifornije, podijelila je svoje šokantno iskustvo nakon što je rutinska provjera njenog kriminalnog dosjea otkrila tri kaznena djela koja nije počinila.

Otkriće se dogodilo kada je njen poslodavac provodio provjeru u sklopu spajanja njene kompanije s novim poslodavcem, izvještava Daily Mail.

U svom TikTok videu, Samantha je upozorila druge da budu svjesni informacija koje bi mogle izaći na vidjelo tokom provjere.

Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'

Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'

"Ako se namjeravate prijaviti za posao, pogotovo u financijskoj kompaniji, saznajte sve što može i vaš poslodavac. Nemojte biti poput mene i hodati uokolo s tri tačke optužnice za kaznena djela," rekla je Samantha.

Na svoje iznenađenje, Samantha je saznala da je žena s istim imenom i rođendanom optužena za provalu, krađu identiteta i posjedovanje kontroliranih supstanci još od 2014. godine.

"Ne znam kako sam se zaposlila na poslu koji trenutno radim. To je financijska kompanija, a niko to nije primijetio", izjavila je Samantha. "Srećom, kompanija s kojom se spajam provodi temeljitu provjeru, uključujući provjeru otisaka prstiju FBI-a. Mogli su me osloboditi krivnje po otiscima prstiju, ali neko je iskoristio moje ime i moj rođendan i počinio kaznena djela 2014."

@notsamanthafox

I didnt even know I was a felon. 🚔 #backgroundcheck #felonsoftiktok #virall #latinas

♬ original sound - Samantha 🍉

Jordie Black, voditeljica sadržaja za Zinc, globalnu kompaniju za provjeru pozadine, izjavila je za Newsweek da je moguće da ljudi budu pogrešno identificirani. "Moguće je da pojedinci budu greškom označeni kao da u svom dosjeu imaju optužbe za kaznena djela, čak i ako nisu počinili nikakav zločin. To se može dogoditi kada dvije osobe imaju isto ime ili druge identifikacijske podatke, što dovodi do netačnih podudaranja", objasnila je Black.

Mnogi korisnici TikToka su suosjećali sa Samanthom i podijelili svoja slična iskustva. Jedna korisnica je napisala: "Imala sam sličan problem. Spasilo me to što je zapisana visina bila 173 cm, a ja sam visoka 150 cm. Na kraju sam uspjela sve raščistiti."

Druga je dodala: "Imala sam sličnu situaciju. Bila sam zaručena i kupovali smo kuću, a otkrila sam da je član obitelji upotrijebio moj identitet da dobije auto. Bilo je užasno iskustvo." Treća korisnica je napisala: "Dugo sam imala dvije nesreće u svom dosjeu - u vrijeme i na mjestima na kojima nikada nisam bila."

Samantha je istaknula važnost provjere vlastitog dosjea i savjetovala svima da budu oprezni kako bi izbjegli slične situacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije