! / Predivan video: Pogledajte animaciju koja slikovito objašnjava autizam

28. 10. 2019. u 18:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Alex Amelines je dvije godine radio na video animaciji kako bi ljudima bolje objasnio kako autisti doživljavaju svijet oko sebe.

Ovim video projektom on je želio podići svijest o autizmu i povećati toleranciju prema velikom broju ljudi koji imaju neki od autističnog spektra.

Naime, autistična su djeca, ali i odrasli, u mnogočemu vrlo slični svima ostalima.

Po izgledu se ne razlikuju od drugih, također neku hranu vole više, neku manje, imaju slične želje, slične strahove kao i svi ostali… Imaju različite sposobnosti, kao i ostali.

Zanimljivo je i to da svako od njih svijet doživljava na drugačiji način, baš kao i svi ostali.

Mozak svakog pojedinca, bez obzira na to je li mu dijagnosticiran autizam ili ne, različito funkcionira. No mozak kod autista nekad tako radi da određene radnje okoline doživi drugačije od onih kako ih vidi većina i zbog toga interakcija s drugima ne teče na predvidljiv način.

Mnogi imaju talente u stvarima koje su većini teško shvatljive, a isto tako ono što je drugima lako, njima je teško.

Primjerice, stvaranje prijateljstva. Mozak im šalje jako puno informacija o ljudima oko njih, ali na način koji je njima teško pojmiti i prihvatiti, pa često ostaju na strani…

Kroz ovaj video pokušajte bar nakratko uči u mozak autistične osobe kako bi razumjeli kako se osjećaju, koliko je njihova percepcija drugačija…


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA