Pogledajte vožnju Porscheom od 285 km/h: Policijski helikopter i kamere sve snimile

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte vožnju Porscheom od 285 km/h: Policijski helikopter i kamere sve snimile
Foto: Screenshot/ YouTube / Neprimjerena vožnja na autocesti

Vozač iz Irske odlučio je isprobati svoj Porsche na autocesti u Španiji te je pojurio "malo brže" nego što je to dozvoljeno. To se pokazalo kao velika greška. Vozač, naime, nije ni slutio da ga cijelo vrijeme prati policija i to iz zraka.

Automobil su iz helikoptera uočili policajci u blizini Madrida na autocesti AP-6 i snimili ga u trenutku kada mu je brzina čak 285 km/h. Na toj autocesti ograničenje brzine iznosi 120 km/h što znači da je Irac jurio više nego dvostruko brže od dozvoljenog.

Vozača Porschea je nedugo nakon toga zaustavila policijska patrola na području obližnjeg grada Arevalo. Zbog težine prekršaja je odmah uhapšen te je dobio kaznenu prijavu radi "krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti na cestama".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Prema španskim zakonima prekoračenje maksimalno dozvoljene brzine na autocesti za više od 80 km/h može za posljednicu imati vrlo visoku novčanu kaznu, oduzimanje vozačke dozvole na razdoblje do četiri godine i zatvorsku kaznu. Visina kazne za ovo djelo nije fiksno propisana već je određuje sud.

Irac je odabrao loše mjesto za jurnjavu. Prema tvrdnji lokalnih medija na tom dijelu autoceste ove se godine dogodilo čak 28 saobraćajnih nesreća u kojima su poginule dvije osobe, a 11 ih je teško ozlijeđeno.

Španska policija inače redovito koristi helikoptere u lovu na najbrže vozače koje bi zemaljska patrola teško mogla uloviti. Helikopteri su opremljeni specijalnim kamerama i uređajem za mjerenje brzine vozila, a najčešće love vozače brzih motocikala i sportskih automobila.

Španci s helikopterima čak i nisu otišli najdalje u lovu na prebrze vozače. U nekim saveznim državama SAD-a brzinu mjere i iz malih aviona, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije