Požar na brodu s oko 4.000 luksuznih automobila: Gorjeli Porschei, Bentleyi...

0
Fena
Požar na brodu s oko 4.000 luksuznih automobila: Gorjeli Porschei, Bentleyi...
Foto: Fena/Agencije / Planuo brod

Vatra koja se proširila teretnim brodom koji je prevozio hiljade luksuznih automobila i koji pluta kod obale portugalskih Azorskih otoka, izgubila je na intenzitetu, vjerovatno i zato što je malo toga ostalo da bi moglo da gori, saopćio je lučki zvaničnik u ponedjeljak.

Brod Felicity Ace, koji je prevozio oko 4.000 vozila među kojima su bili Porschei, Audiji i Bentleyi, od kojih neki s litijsko-jonskim baterijama, zahvatio je požar usred Atlantika u srijedu.

Još 22 člana posade koji su se zatekli na palubi kada je vatra izbila, evakuirano je istog dana.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

"Vatra se povukla u posljednjim satima", izjavio je João Mendes Cabeças, kapetan u najbližoj luci na Azorskim otocima, Faial, za novinsku agenciju Lusa, dodajući da je vjerovatno ostalo veoma malo zapaljivog materijala da gori.

Cabeças je kazao Reutersu tokom vikenda da su litijsko-jonske baterije “držale vatru u životu”, dodajući kako je specijalistička oprema potrebna za njeno suzbijanje. Još nije jasno da li su baterije izazvale vatru.

Također je kazao da se vatra približila brodskim rezervoarima s gorivom.

"Zabrinuti smo zagađenjem zbog velikih količina goriva u brodu i automobilskih baterija, ali do sada nema izvora zagađenja", izjavio je Cabeças za Lusu i dodao:

"Dok intenzitet vatre slabi, vatrogasni timovi i tehničari mogli bi biti u stanju da se ukrcaju na plovilo kako bi pripremili njegovu vuču do Evrope ili do Bahama.

Volkswagen, koji je vlasnik brendova automobila s broda, nije mogao potvrditi ukupan broj automobila na brodu, i saopćio je u petak da čeka na nove informacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije