Pogledajte video: Ovaj crv preuzima oči i mozak puža, hipnotiše ga i pretvara se u zombija

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte video: Ovaj crv preuzima oči i mozak puža, hipnotiše ga i pretvara se u zombija
Foto: Društvene mreže / Zombi puž

Da li ste čuli za crva koji preuzima oči i mozak puža, hipnotiše ga i pretvara u zombija koji igra, o da, njegovo ime je crv sa zelenim trakama (Leucochloridium paradoxum).

On živi u Evropi, Sjevernoj Americi i Japanu, a jede otpad iz u digestivnog trakta ptica, prije nego što se izluči i započne potragu za novim domaćinom.

Ovaj parazitski pljosnati crv je poznat kao stvaralac "disko zombija": on se useljava u tijelo ćilibarskih puževa (Succinea) tako što im se penje u očne "stabljike" i primorava ih da igraju kako bi privukli pažnju ptica.

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Puž prvi put dolazi u kontakt sa ovim parazitom preko ptičijeg izmeta u kome se nalaze jajašca zelenih trakastih crva.

Nakon izleganja, larve se penju ka očima puža i stvaraju neku vrstu kese koja sazrijeva, raste i zamjenjuje očnu stabljiku. Puž je onemogućen da uvuče oči u tijelo i njegovi pipci ostaju napolju. Njegove nove "oči" postaju šarene i pulsiraju brzinom od 60 do 80 kontrakcija u minuti, stvarajući vibraciju nalik plesu.

Crv parazit preuzima i mozak nesrećnog puža. Kao neuroparazit, on inficira nervni sistem svog domaćina mekušca i kontroliše njegovo ponašanje.

Puž je primoran da odlazi do dobro osvjetljenih i izloženijih područja, kao što je površina lista, gdje ga ptice uočavaju i love kao primamljivu gusjenicu.

Jednom kada se proguta, parazit sazrijeva u odraslu jedinku, pari se sa drugim crvima i proizvodi jaja koja se oslobađaju u ptičiji izmet.

Tako se iznova pokreće ciklus stvaranja morbidnih zombija.

Ako puž ima sreću, ptica će uzeti samo njegov pipak. U tom slučaju, ovaj mekušac će ostati slijep dok pipak ponovo ne izraste - što znači da se može ponovo inficirati, piše Livescience.

A kako pleše puž-zombi, pogledajte video!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije