Karantin u dijelovima Floride zbog bizarnog razloga - najezde džinovskih afričkih puževa

0
AA
Karantin u dijelovima Floride zbog bizarnog razloga - najezde džinovskih afričkih puževa
Foto: Pixabay / Puževi / Ilustracija

Neki kvartovi u Browardu u američkoj saveznoj državi Florida stavljeni su u karantin nakon što su viđeni invazivni džinovski afrički puževi, poznati kao jedna od najopasnijih vrsta.

Džinovski afrički puževi mogu da narastu i do 20 centimetara i brzo se razmnožavaju.

Zvaničnici Odjeljenja za poljoprivredu i potrošačke usluge Floride (FDACS) rekli su da je odluka o karantinu donesena nakon što su ranije ovog mjeseca otkriveni puževi u gradskom području Miramar, prenio je CNN.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Najavljujući uspostavljanje dva centra za tretman u karantinskom području, vlasti planiraju koristiti vrstu odobrenog mamca za puževe u domovima kako bi spriječili zarazu ovih puževa, koji mogu naštetiti poljoprivredi i prirodnim područjima Floride.

Vlasti su istakle da puževi predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje jer nose parazita zvanog "pacovski plućni crv", koji može izazvati meningitis ako dospije u mozak.

Prošle godine, područje New Port Richey u okrugu Pasco na Floridi, također je stavljeno u karantin nakon što su uočeni ogromni afrički puževi.

Džinovski afrički puž, jedna od 100 najinvazivnijih vrsta na svijetu, smatra se najvećim uzročnikom problema sa štetočinama i uzrokuje ozbiljnu štetu poljoprivrednim usjevima i biljkama.

Divovski afrički puževi hrane se s najmanje 500 različitih biljnih vrsta i mogu usitniti gips, plastične kante za reciklažu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije