Pogledajte kako je danas bilo na Povorci ponosa u Zagrebu

10
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je danas bilo na Povorci ponosa u Zagrebu
Foto: EPA-EFE / Povorka ponosa u Zagrebu

Povorka ponosa, u kojoj učestvuje oko 2.500 građana, krenula je oko 15:30 s Rooseveltovog trga i uz geslo “Prajd zauvijek” obilježava 20. povorku LGBTIQ zajednice u Zagrebu.

Oko 16:30 stigli su na Ribnjak gdje počinje popodnevni program. Održali su i prvi politički skup “Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu”, a nakon toga je uslijedio zabavni program.

Učesnici zagrebačkog “prajda” uz nošenje natpisa, zastava, odjeće i rekvizita duginih boja, krenuli su Frankopanskom ulicom, a povorka se kretala Ilicom preko Trga bana Jelačića, Ulice Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom do Parka Ribnjak.

Na Rooseveltovom trgu okupljanje je počelo u 14 sati. Povorka ponosa jedno od prvih masovnih okupljanja od stupanja na snagu novih epidemioloških mjera početkom srpnja, prema kojima su sudionici većih okupljanja obvezni imati covid-digitalnu potvrdu.

Više desetaka redara, na četiri pulta oko Rooseveltovog trga, provjeravalo je imaju li učesnici COVID-potvrde.

Učesnici su se okupili u opuštenoj atmosferi, a osim zastava duginih boja, nosili su transparente, poput onih “Ljubav ne pita što je ispod haljine/hlača”, “I pederi su radnici”, “Prožeta homoseksualnosti od glave do pete”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije