Pogledajte kako je Alma iz Sarajeva na znakovni jezik prevela hit od Senidah

0
S.G.
Pogledajte kako je Alma iz Sarajeva na znakovni jezik prevela hit od Senidah
Foto: PrtScr / Facebook / Pogledajte kako je Alma iz Sarajeva na znakovni jezik prevela hit od Senidah

Život osoba sa oštećenim sluhom nije lak. Svakodnevno se susreću sa problemima u njihovom okruženju, ali ono što sve njih krasi je nevjerovatna želja da pokažu koliko mogu, uprkos mnogim preprekama koje se nameću u bh. društvu.

Jedna od njih je Alma Mujanović, uspješna djevojka iz Sarajeva, koja se odlučila na jedan zanimljiv potez.

Naime, ona je odlučila na znakovni jezik prevesti popularnu pjesmu regionalne zvijezde Senidah pod nazivom "Behute".

U parku ispred Predsjedništva BiH pronađeno tijelo: Policija i Hitna pomoć na terenu

U parku ispred Predsjedništva BiH pronađeno tijelo: Policija i Hitna pomoć na terenu

Za portal Radiosarajevo.ba odlučila je šta je potaklo na ovaj potez.

"Obzirom da sam i sama osoba koja ima ostećenje sluha, nosim slušne aparate, pjesme učim napamet pa tek onda ih uspijem upratiti. U društvu sa gluhim prijateljima najčešće volim da prevodim dok slušamo neku pjesmu kako bih im približila muziku i donekle dočarala emocije koje se nalaze u njoj.

Na prijedlog prijatelja da snimim mnoge pjesme odlučila sam, pored pjesama koje sam ranije prevodila, prevesti i ovu pjesme jer je sama riječ 'Behute' jako teška za objasniti i na našem govornom, a kamoli na znakovnom jeziku.

Međutim, vremenom sam shvatila da u znakovnom jeziku postoji riječ koju koristimo najčešće, a koju je nemoguće prevesti na naš jezik. U ovoj situaciji, to je bila baš ova riječ.

Znakovni jezik, kako jezik tišine, sastoji se od jako puno emocija, govora tijela i facijalnih ekspresija koje joj daju doživljaj i unose mnogo boja i znakovnim jezikom mogu da dočaram puno toga kao što mogu i kroz muziku. Ja sam odlučila da pokušam spojiti ta dva elementa i da unesem nešto novo u oba svijeta u kojima paralelno živim", poručuje ona.

Inače, 27-godišnja Alma je magistrica PMF-a, odsjek za biologiju, smjer mikriobiologija, a također je završila i IT akademiju, grafički dizajn i multimediju.

Od srednje škole je bila aktivna u mnogim nevladinim organizacijama gdje se bazirala na položaj i prava osoba sa invaliditetom u BiH, sa fokusom na gluhe i nagluhe osobe u BiH.

Predjednica je udruženja za promociju znakovng jezika "Znak za riječ".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije