Pogledajte imitaciju Josipe Lisac koja će vas nasmijati

Radiosarajevo.ba
Pogledajte imitaciju Josipe Lisac koja će vas nasmijati
Foto: YouTube / Marin the Unknown

Youtuber Marin the Unknown je snimio imitaciju interpretacije hrvatske himne Josipe Lisaca na predsjedničkoj inauguraciji Zorana Milanovića. Mnoge je uspio nasmijati.

Imitaciju je nazvao "omažom Josipinoj izvedbi himne".

Istakao je da je riječ o šali, te da Lisac cijeni kao, kako je napisao, vrsnu umjetnicu.

Komentarisao je oprečna mišljenja u hrvatskoj javnosti o izvedbi himne.

"O ukusima ne treba raspravljati i zato vas molim da ne širimo mržnju. Samo ljubav! Za sve!", poručio je Marin the Unknown.

Imitacija je snimljena u srijedu, 19. februara. Ima skoro 17.500 pregleda i nekoliko desetina komentara.

Da li vam se dopala himna Hrvatske u izvedbi legendarne Josipe Lisac?

Nekima se toliko nije svidjela interpretacija slavne hrvatske pjevačice da su se odlučili da na adresu Krivičnog odjela Općinskog državnog tužilaštva u Zagrebu podnesu krivičnu prijavu protiv Lisac. To je učinio vlasnik portala Liburnija.com iz Opatije Boško Županović.

Portal Novosti navodi da je prijava podnesena zbog toga što je himna izvedena na "omalovažavajući način" to jeste zbog krivičnog djela iz člana 349. Krivičnog zakona - povrede ugleda Republike Hrvatske.

U obrazloženju prijave Županović je naveo da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, uprkos njenom osebujnom muzičkom opusu i izrazu, nisu društveno prihvatljivi.

Smatra da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili muzičkog, odnosno, kompozitorskog izraza.

Oglasila se Josipa Lisac nakon otpjevane himne Hrvatske: Sad ću vam biti najiskrenija 
Poznati košarkaš komentirao nastup Josipe Lisac: Bune se, a veze s mozgom nemaju
Krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog "skrnavljenja" himne?
Josipa, ili pitanje istine

Portal dalje prenosi da Županović smatra da nijedan građanin, bez obzira da li je muzički umjetnik ili neko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije