Objavljena prva snimka pukotine na mostu Počitelj

3
Radiosarajevo.ba
Objavljena prva snimka pukotine na mostu Počitelj
Foto: Prtscr/Yotube / Pukotina na mostu Počitelj

Početkom augusta 2023. u javnosti je otkrivena informacija kako se pojavila pukotina na mostu Počitelj. 

Prema informacijama, pukotine su se pojavile na donjoj ploči između stubova S3 i S4, a nezvanično se govorilo kako su se pojavile prilikom naprezanja kablova. Prethodno je u julu objavljeno da je završnim spajanjem rasponske konstrukcije u poljima 6 i 7 spojen most Počitelj.

Inače, visinom od preko 100 metara i dužinom od skoro jedan kilometar, most Počitelj je jedan od najviših mostova u regionu što ga čini i jednim od najkompleksnijih objekata na cijelom Koridoru 5c.

Vladimir Putin sprema bombaške napade u Europi?

Vladimir Putin sprema bombaške napade u Europi?

Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38.000 m3 betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje, dok će u narednom periodu biti ugrađeno i 20.000 m2 asfalta i hidroizolacije. Izvođač radova na mostu koji se nalazi nedaleko od naselja Počitelj po kojem je i dobio ime je konzorcij koji čine: Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Izgradnja mosta Počitelj, mosta kojim se premoštava magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željezničku pruga Sarajevo – Ploče, finansira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije. Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Napukao most Počitelj: Da li je ugrožen jedan od najkompleksnijih objekata na Koridoru Vc?

Napukao most Počitelj: Da li je ugrožen jedan od najkompleksnijih objekata na Koridoru Vc?

Prije pojavljivanja pukotina, bilo je planirano da most bude završen na jesen 2023, ali... Uglavnom, Autoceste FBiH, zajedno s izvođačem i nadzorom radova, poduzele su mjere za rješavanje problema, a angažirana je i slovenska projektantska tvrtka "Ponting" koja je dostavila tehničko rješenje. S obzirom na to, očekuje se brzo rješenje problema i otvaranje mosta. 

U međuvremenu, Nermin Leto, pratitelj aktivnosti na Koridoru 5C, objavio je ekskluzivnu snimku pukotine na najvećem mostu u BiH na svom YouTube kanalu. Video možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije