Stručnjaci upozoravaju na pucanje mosta Počitelj: To ne može biti uobičajeno

5
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju na pucanje mosta Počitelj: To ne može biti uobičajeno
Foto: AA / Most u Počitelju

Istraživački novinari otkrivaju kako su glavni izvođači radova na mostu firme koje su sudjelovale u sličnim aferama na afričkom kontinentu.

Jedan od najznačajnijih objekata na autoputu u Bosni i Hercegovini, most Počitelj, napukao je mjesec nakon spajanja.

Iz Autocesta Federacije BiH, koje su investitor, tvrde da to nije neuobičajen problem kod kompleksnih projekata.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Istovremeno, istraživački novinari otkrivaju kako su glavni izvođači radova na mostu firme koje su sudjelovale u sličnim aferama na afričkom kontinentu, piše Al Jazeera.

Nakon održanog sastanka na inicijativu Autocesta Federacije – investitori, projektanti, nadzorni organi i izvođači radova na mostu Počitelj konstatirali su da most nije ugrožen. Pojasnili su i kako su pukotine nastale.

U zajedničkom saopćenju se navodi da je došlo do oštećenja na segmentnoj ploči između stupova S3 i S4, odnosno nepravilnosti u pozicioniranju cijevi za kablove. Nismo saznali čija je odgovornost – ništa neuobičajeno.

Šef nadzora Michael Firth je još u novembru 2021. zahtijevao odgovor od izvođača da objasni ulogu firme Hering kao podizvođača. Prema posebnim uvjetima ugovora, izvođač nije smio da podugovori više od 15 posto radova, kao ni da ti radovi budu na rasponskoj konstrukciji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije