Nevjerovatno: Jabuke kod Černobila manje radioaktivne od njemačkih gljiva

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno: Jabuke kod Černobila manje radioaktivne od njemačkih gljiva
Foto: Screenshot / Youtuberica pod nadimkom Bionerd23 šokirala je mnoge videom

Youtuberica pod nadimkom Bionerd23 šokirala je mnoge videom, u kojem je snimljena kako jede jabuke u napuštenom gradu Pripjatu, samo četiri kilometra od nuklearne elektrane Černobil.

Ova djevojka, koja ne želi gledateljima otkriti svoj identitet, niti nivo obrazovanja, nije imala namjeru da šokira nego da educira.

Naime ona je napravila gama spektroskopiju jabuka koja je pokazala da one nisu opasne po zdravlje, a analizirala je i svoj urin da bi pokazala da nije otrovana radijacijom. Međutim analiza mahovine nađene pored drveta jabuke pokazala je deset hiljada puta veću koncentraciju radioaktivnog cezija-137, nego što je ona u jabukama.

Ona je napravila još jednu zanimljivu analizu, u gama spektrosop stavila je gljive ubrane u Njemačkoj, tačnije u šumi u pokrajini Bavarskoj, koja je oko 1.000 kilometara vazdušne linije udaljena od Černobila. Analiza je pokazala da u tim gljivama ima deset puta više cezija-137 nego u jabukama iz Pripjata.

Zaključak je jednostavan, boravak u zabranjenoj zoni oko nuklearke Černobil nije opasan ukoliko znate šta smijete, a šta ne smijete.

Također, radioaktivne supstance ne nalaze se samo na području u blizini mjesta gdje se desila nuklearna katastrofa, nego i svuda oko nas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije