Kako su završili stvarni likovi iz Černobila?

11. 06. 2019. u 09:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 43

Nedavno je emitirana posljednja peta epizoda HBO-ve mini serije Černobil. Serija je to o kojoj se posljednjih mjesec dana puno priča, a zahvaljujući njoj priča se o najvećoj nuklearnoj katastrofi, na koju smo možda i zaboravili, te posebno o ljudima koji su u njoj učestvovali.

Nevjerojatna priča o jedinoj bebi rođenoj u kontaminiranoj zoni

Valerij Legasov - undefined

Printscreen: Valerij Legasov

Valerija Legasova, glavnog lika u seriji, glumi britanski glumac Jared Harris. Legasov, sovjetski nuklearni fizičar, u trenutku katastrofe bio je zamjenik direktora Kurčatovljevog instituta za atomsku energiju. Bio je na mjestu događaja istog dana, i ostao tamo svih mjeseci tokom pokušavanja rješavanja te velike katastrofe.

Raspravljao se sa velikim partijskim i političkim moćnicima, upozoravao Gorbačova koliko je radijacija i elektrana opasna za ljude koji na okolnim područjima žive, piše Express.hr.

Historija ga je upamtila kao čovjeka koji je najglasnije zagovarao da se o tom slučaju javno priča u javnosti, kako se to više nikada ne bi ponovilo. Počinio je samoubistvo 27. aporila 1988., u dobi od 51 godine, samo jedan dan nakon druge godišnjice katastrofe.

Boris Ščerbin - undefined

Printscreen: Boris Ščerbin

Borisa Ščerbinu u seriji glumi Stellan Skarsgard, a pravi lik bio je zamjenik predsjednika vijeća ministara SSSR-a, i predsjednik odbora za uklanjanje posljedica nuklearne katastrofe u Černobilu. U Pripjat je stigao samo 18 sati nakon nesreće, i nakon nagovaranja konačno dozvolio evakuaciju stanovništva.

Ništa nije savršeno: Otkriven veliki gaf u četvrtoj epizodi serije Černobil

U početku se trudio, barem je tako prikazan njegov lik u seriji, prikriti razmjere nesreće, sačuvati ih unutar Sovjetskog saveza. Sličnim rješavanjem pitanja katastrofe bavio se i 1988. godine nakon potresa u Armeniji. Umro je 22. augusta 1991. godine, u 71. godini od posljedica izlaganja radijaciji. 

Anatolij Djatlov - undefined

Printscreen: Anatolij Djatlov

Anatolija Djatlova u seriji glumi Paul Ritter. Sa 56 godina Djatlov je bio je zamjenik glavnog inženjera u Černobilu kada je reaktor br. 4 eksplodirao tog 26. aprila 1986. godine. Iako sam nikada nije htio priznati krivicu, i oštro se bunio protiv tih optužbi, Sovjetski savez na kraju je njega i nekolicinu drugih proglasio odgovornima za taj incident.

Osuđen je za nemar i dobio kaznu zatvora od 10 godina.  Djatlov je preminuo 13. decembra 1995. godine, samo nekoliko godina nakon što je u javnosti rekao svoj stav o toj noći. Neki ga smatraju pravim zločincem černobilske nuklearne katastrofe, no danas se čini da odgovornost i krivica nije samo njegova, već i puno dublja.

Kako su završili stvarni likovi iz Černobila? - undefined

Printscreen: Kako su završili stvarni likovi iz Černobila?

Victor Bryukhanov i Nikolaj Fomin koje u seriji glume Con O'Neill i Adrian Rawlins proglašeni su odgovornima za katastrofu i zajedno sa Djatlovim osuđeni na 10 godina zatvora. Fomin je otišao na prisilni rad u nukelarnu elektranu u Kalininu, nakon što je izašao iz zatvora. Brjukhanov je poput Djatlova amnestiran i odslužio je samo polovicu svoje kazne. Trenutno živi u Kijevu i do danas tvrdi da neki pravi razlozi nesreće nisu otkriveni.

Snimio kako izgleda odjeća vatrogasaca iz Černobila: Video nastao u podrumu bolnice

Ljudmila (Jessie Buckley) je u Pripjat stigla sa 16 godina, i ubrzo dobila posao u kantini nuklearne elektrane u Černobilu. Upoznala je i svog budućeg supruga, vatrogasca Vasilija Ignatenka (u seriji ga glumi Adam Nagaitis).

Vasilij Ignatenko - undefined

Printscreen: Vasilij Ignatenko

Par se vjenčao 1983. godine a ona je ostala trudna te kobne 1986. godine. Njezin je suprug na mjesto katastrofe stigao odmah nakon eksplozije, i gasio požar koji ga je ubio, tj. količina radijacije kojoj su bili izloženi. Vasili je od posljedica trovanja radijacijom umro 13. maja 1986. godine. Dva mjeseca nakon toga rodila je djevojčicu, koja se samo nekoliko sati nakon rođenja, umrla. Ona danas živi u Kijevu.

Ulana Khomyuk - undefined

Printscreen: Ulana Khomyuk

Emily Watson u seriji glumi naučnicu Ulanu Khomyuk, izmišljen lik no izuzetno važan. Ona je predstavljala sve naučnike svijeta koji su zajedno radili na pokušaju da otkriju što se tačno dogodilo i ko je kriv za niz propusta koji su doveli do ove katastrofe.

Na najbolji mogući način utjelovila je duh naučnika koji su pokušavali, otkivanjem onoga što je pošlo krivo na reaktoru, i greške koja se javljala i ranije, spriječiti buduće slične slučajeve, na ostalim reaktorima u Sovjetskom savezu. 

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

NEMA KOMENTARA