Ukrajina želi da pretvori Černobil u solarni park

Radiosarajevo.ba
Ukrajina želi  da pretvori Černobil u solarni park
EPA / Ilustracija
Ukrajinske vlasti žele da pretvore Černobil, mjesto jedne od najvećih ljudskih i ekoloških katastrofa u historiji, u ogromni solarni park.

Ukrajinski ministar ekonogije Ostap Semerak u toj viziji ima podršku velikih investitora kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj.

"Očigledno je da se ovo zemljište ne može koristiti za poljoprivredu", rekao je on.

Istovremeno, "nivo radijacije je veoma opao za posljednjih 30 godina", dodao je.

Uspjeh ovog projekta otvorio bi i druge mogućnosti u području koje se smatra jednim od najnezdravijih u Evropi, a Černobil bi tako postao "zona inovacija."

Poslije havarije u nuklarnoj centrali u Černobilu 1986. godine, hiljade ljudi je umrlo, a ta zona na sjeveru Ukrajine je ostala bez stanovnika, s izuzetkom nekolicine starih domaćinstava.

Područje oko centrale je za posljednjih 30 godina postepeno prekriveno bujnom šumom.

Ukrajina smatra da se oko 6.000 hektara zemljišta sada može ispuniti solarnim panelima koji bi jednog dana proizvodili isto toliko energije kao nekadašnji reaktor u Černobilu.

EBRD je već saopštila da će podržati taj projekat ukoliko Ukrajina nađe investitore za prvu fazu radova koja košta oko milijardu dolara, piše Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije