Černobil 30 godina kasnije: Šta je ostalo nakon nuklearne katastrofe?

Radiosarajevo.ba
Černobil 30 godina kasnije: Šta je ostalo nakon nuklearne katastrofe?

Tačno 30 godina je prošlo od katastrofe u nuklearnoj elektrani Černobil, no ukrajinski grad Pripjat još se nije oporavio od njenih posljedica.

Černobil je sve do subote 26. aprila 1986. godine bio potpuno nepoznat.

A u 1.23 sati 26. aprila 1986. godine, nakon neuspješnog eksperimenta, došlo je do eksplozije na četvrtom reaktoru nuklearne elektrane Lenjin. Eksploziju su prvi uočili stanovnici tri kilometra udaljenoga Pripjata, grada na sjeveru Ukrajine koji je izgrađen za porodice zaposlenika u nuklearnoj elektrani Černobil.

Danas se tvrdi kako je glavni uzrok nesreće nesiguran dizajn sovjetskog nuklearnog reaktora i ljudska pogreška - pri pokušaju stabilizacije tada destabiliziranog reaktora.

Tada je kontaminirano 144 hiljade kvadratnih kilometara na području Ukrajine, Bjelorusije i Rusije, a zračenju je izloženo najmanje sedam miliona ljudi. Velike količine radioaktivnih čestica uzdigle su se na visinu od 1500 metara, došle do Skandinavije i centralne Evrope. Peti dan nakon eksplozije, čestice su došle i do nas.

Više od 30 osoba poginulo je na mjestu događaja, a od posljedica radijacije do sada je preminulo oko 400 hiljada ljudi.

Čak i danas je nivo radioaktivnog zagađenja zuzetno visok. Pripjat, kao i Černobil, danas su gradovi duhova, u koji povremeno ulaze samo fotografi i snimatelji kako bi zabilježili mjesto na kojem je vrijeme stalo.

Nekolicina starijih i bolesnih ljudi koji žele umrijeti tamo gdje su rođeni, vratili su se u ovaj grad duhova. Bitno je napomenuti da je jedino katastrofa u Fukushimi može mjeriti sa tragedijom u Černobilu, s tim da je ovaj potonji događaj izazvan ljudskim djelovanjem.

Pogledajte kako Černobil i Pripjat izgledaju danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije