Černobil od naredne godine otvoren za turiste

Radiosarajevo.ba
Černobil od naredne godine otvoren za turiste
Želite li više saznati o najtežem nuklearnom incidentu na svijetu? Posjetite nuklearnu elektranu u Černobilu.

Počevši od iduće godine, Ukrajina planira da otvori zatvorenu zonu oko černobilskog reaktora za posjetioce koji žele saznati više o tragediji koja se desila prije skoro četvrt stoljeća, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo za vanredne situacije Ukrajine.

Černobilski reaktor broj 4 eksplodirao je 26. aprila 1986. godine, šireći radijaciju iznad velikih površina sjeverne Evrope. Stotine hiljada stanovnika iseljeno je iz područja zatrovanih zračenjem u Ukrajini, Bjelorusiji i Rusiji. Zdravstveni problemi povezani sa zračenjem još su prisutni.

Takozvana zona isključenja, visoko ozračeno područje u radijusu od 48 kilometara od reaktora koji je eksplodirao, nakon eksplozije je evakuirano i okruženo. Sve posjete tom području su zabranjene.

Trenutno oko 2.500 službenika održava ostatke sada zatvorene nuklearne elektrane, radeći u smjenama kako bi minimizirali izlaganje zračenju. Nekoliko stotina evakuiranih osoba vratilo se u svoja sela uprkos zabrani vlasti. Nekoliko firmi trenutno nudi obilaske tog područja, ali vlada tvrdi da su ti obilasci ilegalni i da im sigurnost nije garantovana.

Glasnogovornica ukrajinskog ministarstva za vanredne situacije Julija Jeršova izjavila je da eksperti razrađuju rute obilaska koje će biti i sigurne po zdravlje i informativne za ukrajinske i strane posjetioce. Ona nije dala tačan datum kada se očekuje da obilasci započnu.

Šefica Razvojnog programa UN-a Helen Clark obišla je u nedjelju nuklearnu elektranu Černobil i izjavila da podržava pomenuti plan jer bi mogao pomoći u prikupljanju novca i dati važnu lekciju o nuklearnoj sigurnosti.

- Lično mislim da postoji prilika da se ovdje ispriča priča, i tokom pričanja priče, čak i tužne priče, postoji nešto pozitivno u ekonomskom smislu i u smislu slanja veoma važnih poruka, izjavila je Clark.


fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije