Fukushima utiče na odnos prema nuklearnoj energiji

Radiosarajevo.ba
Fukushima utiče na odnos prema nuklearnoj energiji

U svijetu ima 437 nuklearnih elektrana, koje osiguravaju 13 posto energije, a nakon havarije u Fukushimi mnoge vlade preispituju energetsku politiku, pa pojedini vjeruju da je Fukushima početak kraja ovakvih elektrana. 

Po mišljenju indijskih vlasti, u Fukushimi je u pitanju hemijska reakcija, a ne nuklearna havarija. Razlog za takav pristup je jasan: Indija ima ambiciozan plan izgradnje novih šest nuklearnih elektrana, uz uz 20 koje već postoje.

Do sada gotovo i da nije bilo protivljenja tim planovima, ali se situacija poslije Fukushime promijenila, kaže aktivista Praful Bidwai iz New Delhija.

"Fukushima je dala novu snagu protivnicima nuklearne energije i oni su se sada ujedinili na nacionalnom planu i zahtijevaju od vlade da odustane od izgradnje novih elektrana", rekao je on za njemački državni radio Deutsche Welle. 

I u Kini se nakon Fukushime iznova razmišlja o nuklearnoj energiji. Tamo je u izgradnji 27 elektrana, a sada se provjeravaju svi projekti i postavljaju viši standardi u pogledu sigurnosti. 

"Najzad se kineska javnost probudila. Ali, još ne znamo tačno šta je pouka Fukushime", izjavio je naučnik Li Bo. 

On smatra da u Kini postoji ogromna potreba za suštinskim informacijama o nuklearnoj energiji jer su nevjerovatne razmjere neznanja. 

"Poslije 11. marta u mnogim mjestima rasprodata je sol, jer ljudi vjeruju da mogu da ublaže posljedice zračenja ako je jedu", rekao je Li Bo. 

Trenutno u Kini se samo dva posto struje dobija iz nuklearnih elektrana, a slično je i u Indiji - svega tri posto. 

Dobitnik alternativne Nobelove nagrade Michael Schneider smatra da je zalazak nuklearne energije počeo još prije Fukushime. 

"U 2009. godini proizvodnja struje iz nuklearnih elektrana bila je u padu četvrtu godinu zaredom. Ulazimo u period kada je sve više elektrana u pogonu po 40 godina", rekao je on. 

To znači da će tokom sljedećih godina mnogi stari reaktori biti isključeni iz mreže. Istovremeno sve više energije se dobija iz obnovljivih izvora, a nesreća u Fukushimi taj proces samo će ubrzati. Po mišljenju Schneidera, Fukushimom počinje posljednje poglavlje u historiji nuklearne energije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije