Mornari su plovili okeanom, a onda nisu mogli vjerovati šta se desilo: 'Ovo je bolesno i čudno'

0
Radiosarajevo.ba
Mornari su plovili okeanom, a onda nisu mogli vjerovati šta se desilo: 'Ovo je bolesno i čudno'
Foto: Collage / Brod i okean

Grupa mornara ostala je zbunjena i zadivljena nakon što su svjedočili neobičnom fenomenu na moru.

Okean je fascinantan, ali i surov ponekad , a mornari često imaju priliku izbliza vidjeti njegove čudesne ljepote i tajne.

Nedavni video koji je postao viralan na društvenim mrežama izazvao je čuđenje i mnoge ljude natjerao da se pitaju šta su zapravo vidjeli. Video, podijeljen na Redditu, prikazuje mornare koji su uvjereni da su otkrili "grešku u matrici".

Emocionalni i energetski vampiri: Prepoznavanje i zaštita u međuljudskim odnosima

Emocionalni i energetski vampiri: Prepoznavanje i zaštita u međuljudskim odnosima

Na snimku, koja je nastala u Georges Banku, području morskog dna između Cape Coda u Massachusettsu i otoka Cape Sable u Novoj Škotskoj, vidi se neobično ponašanje okeanske vode i valova. Osoba koja je snimala video izjavila je: "Samo sam htjela snimiti ovu tranziciju ovdje. Voda tako prelazi iz jednog stanja u drugo. Ovaj prijelaz stvarno ne izgleda dobro na kameri."

U početku, snimak izgleda kao prikaz običnog okeana, ali kako brod plovi dalje, oko dvije minute u videu, može se vidjeti jasna promjena. Voda prelazi iz uzburkane i nemirne u potpuno mirnu i spokojnu. Mornari, zapanjeni ovim prizorom, gledali su iza sebe i još uvijek vidjeli nemirne vode koje su ostavljali iza.

Osoba koja je snimala nastavila je: "Dakle, ovo je prijelaz s Georges Bank na otvorenu vodu. To je mučenje ovdje usred okeana. Pogledajte ovu vodu, a onda će za sekundu biti staklasto bistra. Ovo je bolesno. To je suludo. To je jednostavno tako čudno."

Mnogi su u komentarima pokušali objasniti ovaj fenomen. Najčešće objašnjenje je da podvodna topografija uzrokuje razliku u valovima na površini. Oblik morskog dna, poput podvodnih grebena, pješčanih sprudova ili grebena, može uzrokovati lomljenje valova u određenim područjima, dok druga ostavljaju relativno mirna. Snimak pogledajte OVDJE.

Ovo objašnjenje podupire činjenica da je Georges Bank plići od zaljeva Maine sjeverno od njega, što može utjecati na ponašanje valova na površini okeana, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije