Kako se riješiti bolova u leđima za samo 60 sekundi?

Radiosarajevo.ba
Kako se riješiti bolova u leđima za samo 60 sekundi?
Pixabay / Ilustracija
Previše vremena provedenog na poslu u jednom položaju i neredovna fizička aktivnost, mogu prouzrokovati bolove u leđima.

Bolovi, posebno u donjem djelu leđa, tako postaju svakodnevna pojava s kojom se bori sve više ljudi. Bolovi se javljaju zbog krivog držanja i opterećenja na donji dio kralježnice, ali i zbog grča u tijelu izazvanog stresom i umorom.

Ukoliko i vi osjećate neprijatnu bol u leđima, izdvojite 60 sekundi i riješite ovaj problem uz kratku vježbu disanja koja opušta tijelo i smanjuje osjećaj pritiska na lumbalnom djelu.

- Sjednite i zauzmite najudobniji položaj. Zatvorite oči i pokušajte se opustiti.
- Vrh jezika naslonite odmah iza gornjih prednjih zubi.
- Udišite kroz nos polako u trajanju od 4 sekunde, zadržite dah brojeći do 7, te polako izdišite na usta brojeći do 8, pritom proizvodeći tihi zvuk olakšanja.
- Postupak ponovite još tri puta.

Želite li problem bolnih leđa od sjedenja riješiti zauvijek, svake večeri prije spavanja, dok ležite u krevetu napravite kratko istezanje od 60 sekundi.

-Lezite na stomak i naslonite se na podlaktice.
-Gornji dio tijela podignite tako da se naslonite na laktove, podignite i glavu, zadržite položaj 8 sekundi te se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite 2 puta.
-Lezite na leđa i savijte koljena, a ruke ispružite pored tijela. Podignite zdjelicu u ravan položaj, ostanite tako 8 sekundi, te se vratite u početni položaj.
-Ostanite ležati na leđima te skupite noge, savijte ih u koljenima, obuhvatite ih rukama i privucite prema prsima. Ostanite u položaju 8 sekundi te se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite 2 puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije