Ima li razloga za paniku? Najbrža ajkula snimljena 'na vratima' Jadrana

1
Radiosarajevo.ba
Ima li razloga za paniku? Najbrža ajkula snimljena 'na vratima' Jadrana
Foto: Facebook / Morski pas mako

Grčki ribar Yiannis Geladas plovio je Jonskim morem, na samom ulazu u Jadransko, kada je kraj njega prošao morski pas za kojeg se kasnije ispostavilo da je najbrži morski pas na svijetu - kratkoperaji mako. Ta je vrsta nakon deset godina prošlog ljeta uočena u Sredozemlju.

"Prvi morski pas kojeg sam ikada vidio u našim vodama", rekao je šokirani grčki ribar.

Kako prenosi Guardian, ribar je na lokalnom radiju ERT Zakynthos rekao da "uopće nije bio agresivan", već je uz brod plivao "mirno poput dupina".

Vlada FBiH donijela pet važnih odluka o koeficijentima i novčanim naknadama za boračku populaciju

Vlada FBiH donijela pet važnih odluka o koeficijentima i novčanim naknadama za boračku populaciju

Kratkoperajni mako može narasti do duljine od četiri metra, a težiti oko 570 kilograma, a brzina koju postigne ide čak do 46 Nm ili 100 km na sat.

Iako se tipični mako kreće brzinom od 51 kilometar na sat na sat, oni su sposobni doseći brzine do 100 kilometara na sat. To ga čini najbržim morskim psom na svijetu. Iako sposoban plivati velikom brzinom, mako morski pas nije samo poznat po svojoj nevjerojatnoj brzini, već i po svojoj sposobnosti skoka. Ove vještine, zajedno sa zubima nalik na noževe, čine mako morskog psa strašnim mesožderom. No iako ove životinje nemaju poznatih prirodnih grabežljivaca, nažalost su ugrožene, a za to su u velikoj mjeri krivi ljudi.

Zapravo, istraživači su otkrili da kratkoperajni mako ima sličnu mišićnu strukturu kao plavoperajna tuna. U procesu koji se naziva konvergentna evolucija, plijen i grabežljivac s vremenom razvijaju slične fizičke osobine.

Sharks in our waters

Posted by Yiannis Geladas on Thursday, June 22, 2023

Za razliku od većine riba, plavoperajna tuna i kratkoperajni mako imaju centraliziranu strukturu mišića smještenu blizu njihove kralježnice, koja djeluje kao klipovi koji tjeraju obje ribe naprijed. Za usporedbu, druge se ribe oslanjaju na mišiće koji im se spuštaju niz obje strane tijela kako bi im pomogli u kontinuiranom kretanju, piše Zona zanimljivosti.

Naziv 'mako' dolazi od domorodačkog naroda Māori s Novog Zelanda, a riječ se jednostavno prevodi kao 'morski pas' na maorskom jeziku. Morski psi, koje Maori smatraju duhovima čuvarima, prikazani su u nekoliko tradicionalnih maorskih mitova. Zubi mako morskih pasa također su bili visoko cijenjeni među Maorima za upotrebu u ogrlicama, naušnicama i trgovini kroz historiju.

Zastrašujuće: Morski pas snimljen na popularnom grčkom otoku

Zastrašujuće: Morski pas snimljen na popularnom grčkom otoku

Mogla bi vas utješiti činjenica da su kratkoperajni mako morski psi povezani sa samo devet neprovociranih napada na ljude od 1580. godine. Ali s druge strane, ljudi su se pokazali vrlo opasnima za mako morske pse, uglavnom zahvaljujući prekomjernom ribolovu.

"Moramo naglasiti da se radi o vrsti čija je reputacija kao opasnog morskog psa pretjerana. Modrulji, koji stalno plivaju po Jadranu i makoi, gotovo su jednako "bez"opasni za ljude. Vrlo rijetki napadi dogode se kada je morski pas provociran, kada se bori dok je na udici, kada ronioc previše lamata nogama i rukama ispred životinje, kada ih se pokušava hraniti u moru pa ih miris riba izbezumi. Bez takvih provokacija vjerovatnost napada je gotovo nikakva", piše Podvodni.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije