Zastrašujuće: Velika ajkula u potrazi za hranom na Jadranskom moru, snimljena kod otoka Vis

4
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuće: Velika ajkula u potrazi za hranom na Jadranskom moru, snimljena kod otoka Vis
Foto: Screenshot/YouTube / Morski pas modrulj

Velika ajkula modrulj, dug između 3,5 i 4 metra prolazio je prije dva dana kod otoka Sveti Andrija, pored Visa, u Jadranskom moru.

Motao se uz ribarski brod koji radi s kavezima tunogojilišta.

"Zna probiti mrežu i ući u kavez, pa se tune zavrte u krug, stvore vrtlog i poguraju ga doslovno na dno, pa im ne može ništa", priča ribar Mirko Klinac koji je i snimio ovog morskog psa s ribarskog broda Sika.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

"Zna ih tako doći i opasati desetak, progrizu mrežu, pa im se glava zaglavi. Nekada ga i ronioci moraju izbaciti iz mreže", prepričava nam Mirko.

Ribarski brod Sika radi s kavezima tuna već tri godine, a ove godine im se pridružio i brod Orka iz bratske firme. Ribari kažu, ovakvi "napadi" nisu neuobičajeni u njihovom poslu, piše Morski.hr.

"Ronioci tjeraju tune u kaveze, a ajkule ih vide kao plijen, pa se zalete, ali često odustanu. Mi ih nikako ne diramo", poručuje.

Ribari ih radije nahrane ovako s broda, da im odvrate pažnju.

Modrulj: Objektivna opasnost, poznati napadi i ugroženost

"Neophodno je demantovati izjave pojedinih medija da se radi o najopasnijoj vrsti koju susrećemo u Jadranu, što ne samo da stvara krivu sliku, već i širi dobrim dijelom neosnovan strah u široj javnosti.

Jasno, modrulj jeste potencijalno opasna vrsta, ali treba istaći da je u posljednjih 100 godina u svijetu poznato manje od deset neprovociranih napada (ISAF), a svega jedan u Mediteranu iz augusta 1986. u Lionskom zaljevu koji se može prepisati modrulju (GSAF, ISAF). Modrulj je iznimno radoznala vrsta morskog psa, nerijetko tokom ronjenja kruže oko ronioca, kojeg ponekad i dodiruju vrhom gubice", kazao je renomirani svjetski stručnjak za morske pse i zaštitno lice National Geographica, Andrej Gajić.

Stoga, unatoč ovakvom možemo reći dijelom i očekivanom pojavljivanju modrulja ne postoji nikakav razlog za strah ili paniku.

U Jadranskom moru modrulj je osjetljiva vrsta, dok je na regionalnom nivou u Sredozemlju ocijenjen kao kritično ugrožen. Nalazi se na pravilniku o Strogo zaštićenim vrstama Republike Hrvatske, te je njen izlov, ali i uznermiravanje strogo zabranjeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije