"El Loco": Ko je novi predsjednik Argentine - pogledajte snimak koji je šokirao svijet

2
Radiosarajevo.ba
"El Loco": Ko je novi predsjednik Argentine - pogledajte snimak koji je šokirao svijet
Foto: X / Javier Milei predsjednik Argentine

Javier Milei kojeg zovu i 'El Loco' (luđak, op.pr), nestabilni ekstremno desničarski libertarijanac koji se zakleo da će "istrijebiti" inflaciju i odnijeti motornu testeru u državu, izabran je za predsjednika Argentine, katapultirajući drugu najveću ekonomiju Južne Amerike u nepredvidivu i potencijalno turbulentnu budućnost.

Milei je najavio u pobjedničkom govoru "obnovu Argentine" i kao zagovornik ekoomske šok terapije upozorio je da neće biti polu-mjera. "Historijska noć za Argentinu", poručio je Milei pred hiljadama svojih pristalica u izbornom štabu u Buenos Airesu.

Javier Milei je posebno popularan kod mlađih birača (u Argentini se pravo glasa stiče već sa 16 godina) i to uprkos tome što zastupa neliberalne stavove poput ukidanja prava na pobačaj i negiranja klimatskih promjena. 

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Mnogi mlađi birači su rođeni i odrasli u ekonomskom haosu za kojeg krive upravo vladajuću političku elitu.

Energični Milei svojom razbarušenom kosom, prodornim plavim očima i otvorenom opčinjenošću heavy metalom je za mnoge mlade upravo savršen izbor.

Šta se ovo opet dešava u Kini? Aktivirao se i WHO, a evo kako Peking odgovara

Šta se ovo opet dešava u Kini? Aktivirao se i WHO, a evo kako Peking odgovara

Mnogi od njih ne vide budućnost u zemlji vječne inflacije i ekonomskog haosa. Iako mnogi Argentinci, zbog svog španskog ili italijanskog porijekla mogu lako dobiti EU pasoš, iseljavanje u daleku Europu nije jednostavan korak i većina bi radije ostala u zemlji.

Sa više od 99 posto prebrojanih glasova, lažni Mick Jagger koji je od TV zvijezde postao političar, kojeg često upoređuju s Donaldom Trumpom, osigurao je 55,69 posto glasova u poređenju sa svojim rivalom, ministrom finansija lijevog centra Sergija Masu.

Prije nego što je zakoračio u političke vode, Milei je bio kontroverzna medijska ličnost, često prepoznatljiva po svojim provokativnim izjavama i postupcima.

Njegove nekonvencionalne pristupe i stavove možete vidjeti na videu koji je šokirao svijet: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije