Drama u Hrvatskoj: Policija uhapsila učiteljicu jer je u školu htjela bez COVID potvrde

3
Radiosarajevo.ba
Drama u Hrvatskoj: Policija uhapsila učiteljicu jer je u školu htjela bez COVID potvrde
FOTO: Screenshot / Policija u Hrvatskoj privodi učiteljicu jer nije imala COVID potvrdu

Društvenim mrežama od jutros se širi snimka iz hrvatske općine Garčin na kojoj se vidi kako policajci privode mlađu žensku osobu. U inicijalnoj informaciji rečeno je kako se radi o nastavnici koja je privedena jer nije imala COVID potvrdu.

Lokalni portal SBplus objavio je kako se incident dogodio ispred zgrade Osnovne škole "Vjekoslav Klaić" u Garčinu kod Slavonskog Broda. Ali, pišu kako su policijski službenici morali primijeniti silu i uhapsiti nastavnicu koja ih je snimala jer su intervenirali nakon što je u školu željela ući bez COVID potvrde.

Problemi su, potvrdila im je direktorica, počeli već jučer - u Područnoj školi Klokočevik.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Jučer je u Klokočevik na nastavu došla vjeroučiteljica koja prije ulaska u zgradu škole nije željela predočiti potrebnu dokumentaciju. Pitali smo je ima li covid potvrdu, potvrdu o preboljenju ili negativan test, no nije nam na uvid dala ništa od toga. Dalje smo samo nastavili raditi svoj posao. Prema uputama Ministarstva, Odluci Stožera, uputama Nastavnog zavoda za javnog zdravstva, nismo je mogli pustiti u zgradu škole", rekla im je direktorica, piše portal Jutarnji

Rekla je kako su imali spremnu službenu bilješku za takve slučajeve kada osobe dođu na radno mjesto, ali ne prilože potrebnu dokumentaciju, odnosno, kada im zbog toga nije omogućen ulazak na posao.

"Jučer su se u krugu škole našle i nepoznate osobe, a zbog njihova ponašanja, bila sam prisiljena pozvati policiju. Podršku je vjeroučiteljici jučer ispred Područne škole u Klokočeviku pružila i nastavnica Likovne kulture iz matične škole u Garčinu pa smo pretpostavili da će i danas biti sličnih situacija, no nismo niti slutili da bi mogle završiti uhićenjem", dodala je.

Rekla je kako je nastavnica Likovne kulture jutros trebala od pola osam imati nastavu u Garčinu.

"Procedura je na ulasku u školu bila jednaka. Snimala me mobitelom na ulazu, pitala otkud mi pravo da je pitam za potvrde. Pokušala sam na smiren način još jednom pojasniti svoje obveze i sve odraditi prema gore spomenutim uputama. U krug škole i danas su ponovno došli meni nepoznati ljudi. Nastavnica je pokušala ući u školu i na druga vrata te sam je u tomu spriječila. Nakon toga sam pozvala policiju. Iako sam joj to nudila, bilješku nije potpisala", rekla je.

Kaže kako ju je policija nakon toga uputila da se vrati u školu, kazavši kako će oni riješiti situaciju pred zgradom.

"Što se dalje događalo, ja ne znam, ali dok sam bila prisutna, nastavnica je čitavo vrijeme snimala policijske službenike. Oni su je desetak puta opomenuli da to ne smije činiti te da im se ne obraća na grub način, no očigledno ih nije poslušala. Djelatnici se ne moraju cijepiti, ali moraju se testirati. Uistinu smo učinili sve kako bi sustav funkcionirao, svima izlazimo u susret, ali - slagali se mi s tim privatno ili ne - pravila moramo poštovati želimo li ući na radno mjesto", rekla je za SBplus direktorica Osnovne škole "Vjekoslav Klaić", Danijela Erić, koju je čitava situacija potresla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije