Došli na vakcinaciju pa napravili dernek

0
Radiosarajevo.ba
Došli na vakcinaciju pa napravili dernek
Foto: PrtScr / Dernek u Vranju

Nakon bilborda na nekoliko lokacija u gradu na kojima se zahvaljuju Srbiji, ljudi iz Sjeverne Makedonije koji su se preko udruženja Spona vakcinisali protiv virusa COVID-19 u Vranju, danas su ispred Sportske hale izveli performans u znak zahvalnosti, a zvaničnicima i novinarima podijelili poklone i bombonjere.

Kako je najavljeno, drugu dozu vakcine na vakcinalnom punktu u vranjskoj Sportskoj hali danas prima preko 200 građana Sjeverne Makedonije, među kojima su i zdravstveni radnici i novinari, a od početka akcije u aprilu neku od dostupnih vakcina primilo je nekoliko stotina Makedonaca, piše Nova.rs.

Desetak okupljenih, obučenih u majice "Hvala Srbijo“, su na stepenicama na ulazu u Sportsku halu izveli kratak "kulturno-umetnički program“, dok su ostali članovi prisutnim zvaničnicima i novinarima podijelili čokoladne bombone.

I dalje nije moguća vakcinacija Makedonaca koji se samoinicijativno i bez prethodne prijave i potvrde nadležnih zdravstvenih institucija u Srbiji javljaju ne nekom od vakcinalnih punktova.

Mnogi građani Sjeverne Makedonije sa dvojnim državljanstvom su se samoinicijativno organizovali i vakcinisali u Vranju, nakon prijave na portalu e-uprava, a zbog vakcina koje je Srbija donirala Sjevernoj Makedoniji, ova zemlja je razmatrala da srpski turisti tokom ljeta budu oslobođeni od plaćanja putarine na auto-putevima.

Prema posljednjim informacijama Ministarstva zdravlja Sjeverne Makedonije za ponedeljak, 3. maj, tokom 24 sata je na 572 testirana registrovano još 62 novozaražena virusom COVID-19, a više od polovine zaraženih (32) je iz Skoplja.

Za jedan dan je preminulo još 25 lica, a ukupan broj preminulih od početka epidemije u ovoj zemlji je 4.936 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije