Dnevna doza Sarajeva: Jeste li ikada bili u Hendeku

Radiosarajevo.ba
Dnevna doza Sarajeva: Jeste li ikada bili u Hendeku

Ismet Nuno Arnautalić, muzičar, producent i jedan od osnivača kultnih Indexa spoj zadovoljstva i posla našao je u svom projektu "Dnevna doza Sarajeva", a u kojem na poseban način predstavlja sarajevske ulice. 

Dok prolazite ulicama i sokacima, sigurno se rijetko pitate kako su dobili imena i ko je istim ulicama hodao nekad davno, davno.

Kroz video prikaz iza kojeg stoji Arnautalićeva SaGA, Nuno daje kratke i zanimljive opise, pa je tako nastao i klip o ulici Hendek. Muziku potpisuju Enes Zlatar Bure i Ranko Rihtman. 

"Ulica Hendek nalazi se u sjevernom dijelu Starog Grada, na području mjesne zajednice Vratnik, između Jajce kasarne i Bijele tabije. Nastala je u osmanskom razdoblju u okviru nekadašnje Mahale Než-zade hadži Hasana, poznatije kao Dol. Osnova za to ime (koje znači rov, šanac, uvala) postoji jer je trasa vodila uvalom između dva vojna objekta.

Osim toga, tom istom uvalom u austrougarskom periodu tekao je potok pod imenom Hendek. Od 1948. godine nosila je naziv Ragiba Ljubunčića po istaknutom borcu oslobodilačkog rata 1941-1945. godine koji se rodio, odrastao i živio u kući pored džamije u toj ulici. Rješenjem Skupštine Grada Sarajeva od 24. augusta 1993. godine ulici je vraćen stari naziv Hendek."

Pogledajte video. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije