Snimak se širi društvenim mrežama: Direktorica pozorišta u Srbiji održala lekciju roditeljima

3
Radiosarajevo.ba
Snimak se širi društvenim mrežama: Direktorica pozorišta u Srbiji održala lekciju roditeljima
Foto: Kolaž / Ivana Nedeljković

Direktorica Puls teatra iz Lazarevca Ivana Nedeljković, posljednjeg dana 9. Pozorišnog ringišpila, obratila se publici, prije svega roditeljima, uoči početka predstave kritikujući ih zbog ponašanja tokom izvođenja predstava i prilikom ulaska u salu, a snimak tog obraćanja objavljen je na Facebooku i dobio je brojne pozitivne komentare.

"Moje ime je Ivana Nedeljković, ja sam direktorica ovog pozorišta, imala sam potrebu poslije tri dana festivala da vam se obratim, puno je razloga za to, ne samo što je posljednji dan već zbog toga što smo ove godine u programskom smislu kvalitativno napravili ogroman napredak. Imali ste priliku da pogledate pobjedničke odlične predstave sa različitih festivala, ali se kao ličnost, kao direktor ustanove kulture i kao umjetnik i stvaralac osjećam veoma poraženo - imali smo nekolicine incidenata, i ja vas molim da me svi saslušate... kazala je direktorica i zatim dodala:

"Prvo, ko nema kartu neka sačeka da uđu oni koji su svoje ulaznice osigurali na vrijeme. Ova predstava je kamernog tipa, to znači da na gledalištu, na samoj sceni, sjedi publika, ima 120 mjesta i nijedno mjesto ne može više iz milion razloga - zato da izvođač ne bi bio ugrožen, da ne bi imao problema kad vam daje svoje srce i dušu i vadi iz utrobe sve što ima, da biste vi kao djeca bili sigurni i mi ovih dana sa djecom i sa prosvjetnim radnicima, kojima sam do neba zahvalna za podršku koju nam pružaju svih ovih godina, nismo imali problem. Problem su bili roditelji.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Dragi roditelji, Lazarevčani, ja sam kao direktor ove ustanove izgrebana jer neko hoće da uđe preko mene. Mi smo kao glumci, kao akteri, kao ansambl - napadnuti skoro svako veče zbog toga što neko ne shvaća da ne može dijete od dvije godine da dovede na predstavu koja je preporučena za djecu od 7, 8, 9 godina...

Pored svake predstave stoji 7+, 8+... Ako ne znate šta znači broj plus, to je minimum godina koje vaše dijete treba da ima da bi došlo na predstavu.

Šokantno: Djeca u Srbiji plesala uz sramotne pjesme o zločinima u BiH

Šokantno: Djeca u Srbiji plesala uz sramotne pjesme o zločinima u BiH

Dragi roditelji, vi stavljate vašu djecu na krila, vi palite tablete i za vrijeme predstave im puštate crtane filmove.

Dragi roditelji, vi male bebe dovodite u kolicima i kad ne možete ovdje da uđete s kolicima, jer to nije stadion, nije parkić, vi se svađate sa nama, sa ansamblom Puls teatra, vi se svađate sa dežurnim mojim zaposlenima, svađate se sa ljudima koji afirmišu ovaj grad.

Dragi roditelji, Lazarevčani, isključite vaše mobilne telefone. Upaljenim mobilnim telefonom, vi remetite izvođača. U pozorište se ne ulazi sa kokicama, remetite izvođača i publiku koja želi da uživa u predstavi.

Draga djeco, vi glasate za najbolju predstavu, ako vidite roditelja da jedu kokice, kažiite 'tata, mama, u pozorištu se ne jedu kokice'. Izvinjavam se što ovako moram da kažem. Ovo je deveti Ringišpil, mi smo ovdje imali pune sale, 600 posjetilaca, nikada nijedan incident se nije dogodio, vi imate roditelje koji gledaju predstavu i svoje dvogodišnje dijete puste da se otkotrlja niz stepenice, dežurni glumac ga spašava, okreće se da vidi čije je dijete, niko se ne javlja da mu se dijete otkotrljalo!

Pogledajte kako se provodi omladina u Srbiji: Za noć potroše 1.000 eura

Pogledajte kako se provodi omladina u Srbiji: Za noć potroše 1.000 eura

Dragi roditelji, roditelji, roditelji i samo roditelji, pomozite nama, iz ustanova kulture, i pomozite prosvjetnim radnicima. Ja sam ljuta i biesna jer sam ja lično kao direktorka bila izgrebana, jer je naše obezbjeđenje odgurnuto svaki put. Šta, neko treba da vadi pendreke na vas?

Ovo nije arena, ovo nije stadion, ovo je pozorište. Zna se šta je pozorišni bonton. Ako ne znate šta je pozorišni bonton, ne morate uopšte da dolazite. Pozorište nije obaveza, to je dobra volja.

Mi od ovog nemamo ništa, sve predstave su besplatne, neko je to platio da biste vi pogledali. Pa onda ispoštujte ustanovu, ispoštujte ovaj hram kulture, ispoštujte izvođača ako nećete nas da ispoštujete. Kome nije jasno, ne bih da ponavljam, nekom drugom pored vas je jasno.

Pričat ćete vi o ovom što sam ja rekla, moje kolege ovo snimaju, stavit ćemo na Facebook stranicu teatra.

Ko ima manje od 7 godina i ko nema kartu ne može ući na predstavu, koja traje 75 minuta, koja je vrlo teška, vrlo zahtjevna i koja govori o jednoj tagičnoj priči. Najprije ćemo smjestiti organizovane grupe koje su preuzele svoje karte, a to su škole. Ovo je predstava koja drugi put igra u Lazarevcu jer postoji interesovanje. Najprije ulaze, u redu i miru, oni s kartama. Ukoliko se nisu pojavili, onda puštamo ostalu djecu koja nemaju karte.

Dijete sjedi na sjedištu, ako je malo, ne može da bude da sjedi tati ili mami u krilu, već sjeda pored roditelja. Najljubaznije vas molim da pratite upute koje sam vam dala ne samo sad već ubuduće.

Osigurajte vaše ulaznice na vrijeme, nemojte se ponašati kao da ulazite na stadion. Kokice ostavite kod portira, sačekaće vas, isključite vaše mobilne telefone i ne remetite izvođača. Hvala!", kazala je u svom govoru pred okupljenom publikom direktorica pozorišta piše srbijanski mediji.

❗Obraćanje direktorke pozorišta, Ivane Nedeljković, poslednjeg dana 9. Pozorišnog ringišpila 👇

Posted by Puls teatar Lazarevac on Saturday, November 4, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije