Zbog toplotnog vala i isparavanja presušilo tursko jezero Akgol

0
Anadolija
Zbog toplotnog vala i isparavanja presušilo tursko jezero Akgol
Foto: AA / Presušilo jezero Agkol

Jezero Akgol, koje prekriva površinu od 407 hektara u distirktu Ozalp, u turskoj provinciji Van, presušilo je usljed toplotnog vala i brzog isparavanja.

Akgol je smješten oko 30 kilometara od centra distrikta, a usljed nedovoljne količine padavina presušilo je i prošle godine.

Ovogodišnje padavine u zimskom i proljetnom periodu nisu bile dovoljne.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Jezero je dom za desetine vrsta ptica i drugih životinja, ali u sušnom periodu gubi svoju ljepotu.

Profesor na Univerzitetu Yuzuncu Yil (YYU) u Vanu Faruk Alaeddinoglu kazao je kako je čovječanstvo ubrzalo globalno zagrijavanje. Posljedice su primjetne širom svijeta, uključujući i bazen jezera Van.

"Vrijeme je isteklo": Sumorno upozorenje njemačkog klimatologa

"Vrijeme je isteklo": Sumorno upozorenje njemačkog klimatologa

"Posljedice globalnog zagrijavanja značajno se osjete. Mijenja se klima i na mjestima bogatim tekućicama, kao i onima za koje smo mislili da nikako ne mogu presušiti. Ovo važi i za bazen u kojem se trenutno nalazimo. Godine 2020. i 2021. bile su sušne, s nedovoljno padavina, a pojačan je i efekt isparavanja", kazao je Alaeddinoglu.

Dodao je kako su primjetne posljedice suše iz 2020. i 2021. godine te da manja jezera skroz presuše, uključujući Akgol.

Prema njegovim riječima isparavanja nije bilo u većoj mjeri u prvih šest mjeseci, ali je ovaj proces ubrzan u posljednje vrijeme.

Necmettin Yalin, seoski starješina mjesta Bagriacik, na obali jezera, kazao je kako su padavine vratile staru ljepotu jezera, ali da je dolaskom toplijih dana, ono ponovo presušilo.

Podsjetio je kako je jezero potpuno presušilo u ljetnom periodu dvije godine zaredom.

"Ove godine je bilo snijega. Jezero se u proljeće napunilo vodom, ali je dolaskom toplijeg perioda u junu i julu došlo do isparavanja i sada liči na pustinju", kazao je Yalin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije