U Sarajevu obilježen Veliki petak: Brojni vjernici u katedrali Srca Isusova

13
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu obilježen Veliki petak: Brojni vjernici u katedrali Srca Isusova
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje Velikog petka u sarajevskoj Katedrali

Katolici širom svijeta danas, 7. aprila, obilježavaju Veliki petak, dva dana prije jednog od najvećih praznika u ovoj religiji - Uskrsa. 

To je dan kada se obilježava uspomena na Isusovu tešku i nasilnu osudu, muku i smrt, kako je opisano u Bibliji. Iz tog razloga, vjernicima se na ovaj dan 'žalovanja' nalaže post - uzdržavanje od jela i pića, ili makar uzdržavanje od mesa, tzv. nemrs.  

Takođe, Veliki petak je jedini dan u godini kada se ne slavi sveta misa. Umjesto toga, vjernici obilježavaju obrede Svetog petka. SVe je u znaku tišine i žalosti, te na oltarima u crkvama nema križa, svijećnjaka i i cvijeća. 

Kako izgledaju ulice Sarajeva na 1. maj: Baščaršija krcata turistima

Kako izgledaju ulice Sarajeva na 1. maj: Baščaršija krcata turistima

Večeras je u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, obred predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Admir Kuburović bio je u sarajevskoj Katedrali, a u fotogaleriji pogledajte šta je zabilježio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije