U Istanbulu se održava jedini interkontinentalni maraton na svijetu

AA
U Istanbulu se održava jedini interkontinentalni maraton na svijetu
Foto: AA / Jedini interkontinentalni maraton na svijetu počeo je danas u Istanbulu

Jedini interkontinentalni maraton na svijetu počeo je 11. novembra u Istanbulu uz učešće rekordnog broja atletičara.

Blizu 30.000 profesionalnih učesnika učestvuje na maratonskoj utrci koja je jutros startala na azijskoj strani istanbulskog Mosta šehida 15. jula, ranije poznatog kao Most na Bosforu.

Riječ je o 40. Vodafone maratonu čija ciljna linija se nalazi na historijskom Trgu Sultanahmet na evropskoj strani Istanbula.

Ovogodišnji istanbulski maraton trči se pod motom “Trči u Istanbulu za zdravu budućnost“, a učestvuju atletičari iz više od stotinu država.

Uporedo s maratonom za profesionalce, transkontinentalne utrke na 15, deset i osam kilometara trči oko 100.000 rekreativaca u različitim kategorijama.

Istanbulski maraton jedan je od 17 najvećih maratona u Europi kojeg organizira Grad Istanbul uz sponzorstvo kompanije Vodafone.

“Istanbul izrasta u brend kada je riječ o maratonu, baš kao što su New York, Boston ili Tokio“, kazao je turski ministar sporta i omladine Mehmet Muharrem Kasapoglu.

“Spajanjem kontinenata ćemo na specifičan način pokazati da sport ima moć ujedinjavanja“, kazao je Kasapoglu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije