Tulipani daju poseban šarm Istanbulu

0
AA
Tulipani daju poseban šarm Istanbulu
Foto: AA / Istanbul

Tulipani (lale) u proljetnom periodu daju poseban šarm Istanbulu, najvećem turskom gradu.

Tulipan je rod od oko 150 biljaka iz porodice ljiljana. Područje odakle potječu vrste uključuje jug Evrope, sjever Afrike te Aziju, odnosno područja Anadolije i Irana, a najveći broj vrsta potječe iz stepa Kazahstana i okolice planina Pamira i Hindukuša.

Specifičnost tulipana je u njegovom obliku te cvijetu od kojih samo po jedan raste na jednoj stabljici. Njegovi cvjetovi uglavnom su veliki, a moguće je pronaći latice u skoro svim bojama.

Upravo ovo predivno cvijeće jedan je od razloga zašto mnogi turisti, pogotovo u periodu prije pandemije, posjećuju Istanbul i uživaju u njegovim ljepotama.

Park Emirgan, u gradu na Bosforu, koji je krajem aprila i početkom maja prekriven raznobojnim tulipanima, samo je jedan od podsjetnika na raskoš ovog proljetnog cvijeta.

Cvijet tulipana ima značajnu ulogu u orijentalnoj historiji i tradiciji. Period 18. stoljeća u Osmanskom carstvu nazivao se "Period lala" (Lale Devri). Veže se za vrijeme kada su osmanski sultani i veliki veziri bili pod uticajem Evrope, naročito Francuske, zbog čega je i ljubav prema ukrašavanju vrtova, pogotovo tulipanima, bila izraženija nego u ostalim periodima Osmanske imperije.

Poznata je činjenica da je u divanskoj književnosti ovaj cvijet bio neizostavan simbol i dio poezije, a o njemu su pisali i sultani. Sultani u Osmanskom Carstvu izrazitu su pažnju posvećivali književnosti, naročito poeziji, a izuzetak nisu ni sultan Mehmed Fatih (pseudonim Avni) i sultan Sulejman (pseudonim Muhibbi).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije