SFF: Paul Schrader, dobitnik 'Počasnog srca Sarajeva', u programu 'Na kafi sa'

0
Radiosarajevo.ba
SFF: Paul Schrader, dobitnik 'Počasnog srca Sarajeva', u programu 'Na kafi sa'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Paul Scrader gost programa “Na kafi sa”

Američki reditelj i scenarist Paul Scrader, poznat po filmovima kao što su Taksist, Blue Collar, Američki žigolo i Grad zločina, bio je na gost programa "Na kafi sa" 30. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Dobitnik "Počasnog srca Sarajeva", družio se danas s publikom na Festivalskom trgu u okviru tradicionalnog programa "Na kafi sa".

Schraderu je sinoć, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, u Narodnom pozorištu Sarajevo, uručeno "Počasno Srce Sarajevo". Nakon svečanog uručenja uslijedila je specijalna gala projekcija njegovog filma Oh, Kanada.

Oglasila se Lejla Kusturica: 'Hvala svima. Nastavljamo borbu za naše rijeke'

Oglasila se Lejla Kusturica: 'Hvala svima. Nastavljamo borbu za naše rijeke'

Paul Schrader predsjednik je žirija Takmičarskog programa – igrani film 30. SFF-a. Počasno Srce Sarajeva dobio je na 28. Sarajevo Film Festivalu, kada je zbog zdravstvenih razloga bio spriječen doći u Sarajevo.

"U ovom trenutku u životu najviše putujem širom svijeta. Ili što me neko plati da dođem ili iz razloga zbog kojeg sam ovdje u Sarajevu, jer nikada prije nisam bio. Ovdje sam sa vama prvi put i jako mi je lijepo", izjavio je Schrader.

Rođen je 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu Transcendentni stil na filmu. Naknadno je pristupio AFI-u.

Napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film, Taksist, osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. godine. Svoj prvi film, Blue Collar, režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Schrader je pisao scenarije i režirao Hardcore, Američki žigolo, Ljudi mačke, Mishima i Grad zločina.

Schrader je 2019. godine nominiran za Oscara za najbolji originalni scenarij za film Prvi reformirani, koji je i režirao. Kockar, film za koji je napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije